A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Градът » Възстановяват шествието за Деня на народните будители
Градът Култура Образование Пловдив Пловдив Важно

Възстановяват шествието за Деня на народните будители

  • 24 май по времето на комунизма не се честваше, каза зам.кметът Стоянов

На 1-и ноември Пловдив ще възстанови празничното шествие за Деня на народните будители. Идеята е на Ротари клуб и община Пловдив, съобщи зам.- кметът по образование Стефан Стоянов. Инициативата е посветена на 100-годишнината от първото обявяване на Деня на народните будители за празник през 1922 година.

Градът под тепетата е родоначалник на тези чествания, които се провеждат неофициално още през 1909 година.

„Надяваме се това да стане традиция, която да се случва всяка година. Искам да отбележа, че 24 май по времето на комунизма беше един от празниците, които не се честваха. Но в началото на 90-те години се подхваща темата и се възстановява старата традиция по шествията на 24 май“, каза Стефан Стоянов.

Празникът ще започне на 1 ноември от 10 часа пред Хуманитарната гимназия на площад „11 май“. Около 10.25 часа шествието ще тръгне с няколко лъча към Главната улица и площад „Централен“. За участие са поканени всичките 77 училища в Пловдив – общински, държавни и частни. Те ще бъдат представени от по-малки групи, между 20-30 човека от училище.

Изготвена е и целодневна програма, в която ще се включат голяма част от пловдивските музикални състави и културни институции. Ще бъдат връчени и грамоти на заслужили учители. „Общността е иновативна и голяма – над 5000 души работят в Пловдив. Ще съберем и Монтесори общността, с 15 институции, като отличим най-добрите учители, които преди 7 години започнаха да въвеждат една от най-популярните методики на преподаване в света“, каза още Стефан Стоянов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...