майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Регион » В Смилян гръмна единственото в света фасулено топче
Регион Смолян

В Смилян гръмна единственото в света фасулено топче

В родопското село Смилян по традиция гръмна единственото в света фасулено топче. Така започна 20-ото издание на Празника на Смилянския фасул. И през двата почивни дни всички гости на селото ще могат да опитат традиционни гозби по рецепти от Родопите.

Майстори-готвачи са приготвили 16 казана с бобена чорба. В селото има изложба на фасулени пана и арт инсталации. Празникът е съпроведен с базар на смилянски фасул и продукцията на фермерите от горното поречие на Арда. По традиция се провежда и кулинарен конкурс с най-вкусно и оригинално ястие от смилянски фасул, пише smolyanpress.net.

Тазгодишната реколта от смилянски фасул е добра, каза бившия кмет на Смилян Сафидин Чикуртев, основател на Празника на фасула и председател на земеделската кредитната кооперация в селото. Кооперацията Тя притежава запазената марка на името „смилянски фасул“.

Производители на едрия фасул, който родопчани наричат фасульвица и фасульовица, получават от кооперацията етикети с марката, която гарантира, че зърната са отгледани в Смилян и селата от горното поречие на река Арда.

Смилянци са дарили 250 килограма фасул, с който да нагостят хилядите гости на селото, съобщи председателят на местното читалище Илия Годев. Освен топла чорба със смилянски фасул, на общата трапеза ще има и курбан, приготвен от 7 овце и една крава, които също са дарение, допълни Годев.

Безплатните вкусотии ще се сервират в механа „Табиет“.“ Смилян е пълен с гости и туристи, дошли специално за празника. „През 2019 година над 6000 души опитаха от чорбата със смилянски фасул, днес очакваме да бъдат повече“, каза още Годев.

Вчера в Смилян се проведоха „фасулеви“ игри и състезание. Цената на килограм от патентования фасул е от 15 до 20 лв.

/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...