В родопското село Смилян по традиция гръмна единственото в света фасулено топче. Така започна 20-ото издание на Празника на Смилянския фасул. И през двата почивни дни всички гости на селото ще могат да опитат традиционни гозби по рецепти от Родопите.
Майстори-готвачи са приготвили 16 казана с бобена чорба. В селото има изложба на фасулени пана и арт инсталации. Празникът е съпроведен с базар на смилянски фасул и продукцията на фермерите от горното поречие на Арда. По традиция се провежда и кулинарен конкурс с най-вкусно и оригинално ястие от смилянски фасул, пише smolyanpress.net.
Тазгодишната реколта от смилянски фасул е добра, каза бившия кмет на Смилян Сафидин Чикуртев, основател на Празника на фасула и председател на земеделската кредитната кооперация в селото. Кооперацията Тя притежава запазената марка на името „смилянски фасул“.
Производители на едрия фасул, който родопчани наричат фасульвица и фасульовица, получават от кооперацията етикети с марката, която гарантира, че зърната са отгледани в Смилян и селата от горното поречие на река Арда.
Смилянци са дарили 250 килограма фасул, с който да нагостят хилядите гости на селото, съобщи председателят на местното читалище Илия Годев. Освен топла чорба със смилянски фасул, на общата трапеза ще има и курбан, приготвен от 7 овце и една крава, които също са дарение, допълни Годев.
Безплатните вкусотии ще се сервират в механа „Табиет“.“ Смилян е пълен с гости и туристи, дошли специално за празника. „През 2019 година над 6000 души опитаха от чорбата със смилянски фасул, днес очакваме да бъдат повече“, каза още Годев.
Вчера в Смилян се проведоха „фасулеви“ игри и състезание. Цената на килограм от патентования фасул е от 15 до 20 лв.
/ПловдивПрес