майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Градът » Дерматолози от Пловдив и техни пациенти станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис
Градът Здраве Пловдив

Дерматолози от Пловдив и техни пациенти станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

Денис Чаушев и д-р Боян Костов

Двама дерматолози от Пловдив и техни пациенти станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис. Видеоисториите са част от проекта „Псориазисът не е само кожа“ на Института за здравно образование. Пловдивските филми се излъчват премиерно в навечерието на Световния ден за борба с псориазиса – 29 октомври. Историите разказват през какви страхове и емоционални състояния преминават пациентите с псориазис, как реагират на тях околните и как заедно със семействата си и своите лекари намират надеждата в нови решения, които съвременната медицина предлага. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира. В Пловдив годишно се извършват близо 2000 прегледа на пациенти с тази диагноза.

Страхът, че никога няма да срещнеш човек, който да те приеме такъв, какъвто си – белязан с рани и петна, често съпътства болните от псориазис. Те се притесняват, че никога няма да създадат семейства, да имат деца. Подобни страхове изпитва и Денис Чаушев преди да срещне съпругата си Даниела. „Как да се съблечеш пред момиче, когато знаеш как изглеждаш?“, разказва той. Тя обаче го приема такъв и заедно започват борбата за здравето му. Търсят всякакви начини и средства. Докато не срещат д-р Боян Костов в Центъра за кожно-венерически болести в Пловдив. Денис е одобрен за скъпоструващо лечение, което Здравната каса заплаща и днес от петната и белезите няма и помен. С Даниела имат две прекрасни деца, а той има енергия да работи всякаква работа. „Той отново се чувства човек, има самочувствие да се покаже пред хората“, не крие радостта си и д-р Костов.

Героиня във втората история е Мариета Райкова – млада майка от Пловдив, маникюристка. Винаги е мечтала да има собствен салон, отваря го с много любов и труд. Работи и като бременна и когато й се появяват първите петна, не отдава значение – смята, че е от постоянното опиране на ръцете в бюрото. Заболяването се развива екстремно след раждането – кожата й става цялата в рани и петна, пъпка до пъпка, както при шарка. Бебето е на един месец, тя е притеснена, че не може да се грижи добре за него, страхува се да не му навредят падащите от тялото й люспи. Не може дори да си помисли как ще се върне на работа – хората и сега я гледат, сякаш е заразна, как ще държи ръцете на клиентките си? Заболяването заплашва да й отнеме всичко, на което държи в живота.

Мариета Райкова

След редица проведени консултации, но без резултат, е насочена към д-р Рени Андасорова. Времето, докато чака одобрение за терапията, тече ужасно бавно. Но днес Мариета има абсолютно чиста кожа, радва се на детето си и съвсем скоро ще се върне на работа.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...