Новини от Пловдив » Важно » „Лекарят на годината“ проф. Иво Петров: Сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец
България Важно Здраве

„Лекарят на годината“ проф. Иво Петров: Сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец

Проф. Иво Петров

Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката и то още от ранна детска възраст. Това мнение изрази пред Нова телевизия инвазивният кардиолог от УМБАЛ „Сити клиник“ проф. Иво Петров, който получи приза „Лекар на годината”.

„Мисията на всеки лекар е да помага на всички. Независимо кой откъде е и какъв е социалният му статус. Надявам се, че успяваме“, подчерта той.

Проф. Петров е от лекарска фамилия, но по думите му не това е повлияло на избора му на професия. „Блазни ме мисълта, че аз поставям основите на някаква лекарска фамилия. Дъщеря ми и синът на мой братовчед, с когото сме израсли като братя – и двамата са лекари. Така че се поставя някаква основа. Но това няма значение. Важното е, че хората от моята фамилия, и от двете страни, са изключителни хора. Много достойни”, посочи той.

По думите му изборът му да стане сърдечен хирург е станал случайно. „Избрах медицината случайно. По време на така нареченият демократичен преход трябваше много бързо да се избере с какво да се занимавам. Много от моите колеги избраха не медицината, а нещо друго. Сърдечно-съдовите заболявания са голям проблем за България. Имаше нужда от такива лекари. А освен това моят първи досег с медицината беше още по време на студентските ми години. Бях доброволен сътрудник в болницата на професор Александър Чирков и така се запали интересът ми към тази специалност”, разказа професор Петров.

„В Европа и въобще в Западния свят сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец. Това са така наречените болести на циркулацията. Те са характерни за нашия начин на живот – повече заседналост, доста стрес, липса на движение. Пушенето също е един от основните рискови фактори. Това ни поставя на едни от първите места по тези заболявания. Трябва да се полагат грижи да не се разболяват хората. Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката и то още от ранна детска възраст”, категоричен е медикът.

И допълни: „Създаването на полезни навици трябва да се създава в ранна детска възраст, за да се избегнат предпоставките за ранна хипертония“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...