A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Кметът: Един 4.класник ми писа, че всеки може да бъде будител за някого!
Важно Градът Мнения Пловдив Пловдив Важно Православен календар Празникът Случка на деня

Кметът: Един 4.класник ми писа, че всеки може да бъде будител за някого!

Здравко Димитров благодари на Църквата, че в най-тежките времена е била спасител и светлина българския народ

77 училища се включиха във възроденото шествие за 1 ноември

 

Галина ГЕОРГИЕВА


Благодаря на един 4.класник, който ми писа преди дни, че всеки от нас може да бъде будител за някого до себе си. Това заяви в словото си кметът на Пловдив Здравко Димитров в словото си на площада пред Хуманитарната гимназия, преди да поведе шествието за Деня на народните будители (словото виж долу)

Кметът Пловдивският митрополит Николай и генерал Явор Матеев, командир на Съвместното командване, поведоха шествието за Деня на будителите в Пловдив днес.  Начело на церемонията тръгна Духовия оркестър на ВВС. В манифестацията се включиха 77 училища, като ученици от всяко училище държаха портрети на различни възрожденци и будители.

С шествието тръгнаха районните кметове, някои общински съветници, шефката на РУО-Пловдив Антоанета Пакова, ректори на университети и учители. От площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия кметът обяви началото на обновената традиция за шествието, което се е състояло за първи път в Пловдив на 1 ноември 1909 година.

Този път по Главната нямаше много народ, както на 24 май, вероятно заради работния ден. Повечето са родители и деца.

Шествието се спря на стълбите на „Каменица“, където Хорът на пловдивските момчета изпълни Химна на будителите и „Де е България“. С тях пяха кметът Здравко Димитров, митрополит Николай, ген. Явор Матеев и председателят на ОбС Александър Държиков. Манифестацията завърши на площад „Централен“ с награждаване на изявени учители.

Кметът на Пловдив изнесе слово в което отдели основно място на църквата и на подрастващите: 

Честит 1 ноември! Ден в който изричаме на глас имената на просветители, възрожденци, личности, които винаги будят възхищение. Вярвам, че и днес, когато отбелязваме 100 години от първото честване на празника в Пловдив, всеки от нас ще добави към имената на възрожденци, исторически личности и свой съвременен будител.

Неслучйно застанах зад инициативата на доц. Кирчо Атанасов „Народните будители и аз“, която от повече от десетилетие е всенародно призната. Народът ни е оцелял, защото във времена на безпътици е намирал сили да вдъхне живот на идеалите си, благодарение на онези, които днес наричаме будители.

Малко известен факт е, че тук, в Пловдив през 1909 година е направен опит този празник да бъде изравнен по значимост с 24 май. Това е свързано с духовния смисъл и значение на Църквата през вековете.

Малко преди това ние българите сме отдавали почит на 1 ноември на Свети Иван Рилски и този ден е наричан Отчов ден. Този ден не е случаен, защото вечните ни спасители и водачи ще останат спасителите от българското духовенство. Вечните будители. Затова Българската православна църква има запазено място, когато говорим за памет, история и съхранена българщина. Благодаря, че и днес тя застава зад нас и ни подкрепя в това просветителско дело, което ще превърнем в традиция. Имаше десетилетия в нашата история, в които този празник беше забравен. И през 1992 година един съвременен будител – д-р Петър Константинов ни върна надеждата в настоящето и бъдещето.

Преди броени дни един 4.класник ни припомни, че всеки от нас може да бъде будител за някого до себе си. И да извърши дълбоко хуманен акт за доброто на ближния.

Благодаря на Антон Даскалов от ОУ „Душо Хаджидеков“, че ми написа: Когато България е била под османска власт, много хора са станали будители за свободата и просвещението на народа ни. Един от тях е бил Душо Хаджидеков. Сегашните будители са тези, които помагат на хората и подбуждат и те да бъдат добри така, както вие помагате от сърце. Благодаря!

Знам, че във времена като тези, изпитваме все повече нужда, когато ни е трудно да определим идеалите си, общите цели и смисъл и посока за обществото ни. Но също така знам, че силните личности могат да намерят езика и да сплотят народа си, който да ги следва. Нека ги потърсим. Наша е задачата да ги намерим и въздигнем.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...