Новини от Пловдив » Спорт » Дават на търг „Божията ръка“ на Марадона срещу Англия
Световен Футбол Спорт Спорт Важно

Дават на търг „Божията ръка“ на Марадона срещу Англия

Моментът, в който "Божията ръка" вкара във вратата на Англия.

Футболната топка от четвъртфинала на Световното първенство пред 1986 години между Аржентина и Англия ще бъде продадена на аукцион в Лондон. С нея Диего Армандо Марадона вкара легендарния и гол с ръка наречен „Божията ръка“.

22 юни, 1986 година, стадион „Ацтека“, Мексико сити. Тече 51-ата минута на четвъртфинала между Аржентина и Англия, когато Марадона получава балона топка в наказателното поле и помагайки си с ръка бележи за 1:0.

По-късно всички ще говорят за тази ситуация, като за намесата на „Божията ръка“. Четири минути по-късно дон Диего вкарва, след като преминава няколко английски играчи преди да прати топката в мрежата на Питър Шилтън и да подпечата аржентинските билети за полуфиналите.

В крайна сметка, освен този двубой, Аржентина триумфира и на Мондиал 86.

36 години по-късно в Лондон, футболната топка от този двубой ще бъде продадена на аукцион. Той ще се проведе на 16 ноември, а очакванията са за космическа сума.

„Това е топката от мача на „Божията ръка“, а не просто от футболен двубой между Англия и Аржентина. Това е една от срещите, която ще остане завинаги в историята на футбола. Това е исторически артефакт от един от най-известните мачове на световни първенства. Очакваме цена между 2.5 – 3 милиона паунда.“, заяви организатора на аукциона Греъм Бъд.

Един от участниците в тази среща е английският национал Тери Бътчър.

„Малко е сюрреалистично, защото тогава нямах много възможности да играя с топката, а сега съм наистина много близо до нея 36-години по-късно. Никога няма да има топка като тази във футболната история“, каза Бътчър.

По-рано през годината фланелката, с която вече покойният Диего Марадона играе в този мач беше продадена на аукцион за умопомрачителните 7 милиона и 140 хиляди паунда.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...