Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Д-р Иво Мильотев, МБАЛ „Централ Хоспитал“: Отново зачестяват оплакванията от болки в гърба
Градът Здраве Пловдив

Д-р Иво Мильотев, МБАЛ „Централ Хоспитал“: Отново зачестяват оплакванията от болки в гърба

Началникът на Неврология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Иво Мильотев

Болките в гръбначния стълб са една от най-честите причини за оплаквания сред пациентите. Те ги карат да търсят консултация с лекар, посочи началникът на Неврология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Иво Мильотев.
Според него се запазва тенденцията най-големият брой пациенти, постъпващи, диагностицирани и лекувани в отделеинето да са тези с вертеброгенни болкови синдроми, локализирани в различни сегменти на гръбначния стълб. Средно те са около 65 % от преминалите пациенти. Най-честите оплаквания са за появили се болки в кръста – едностранно или двустранно, които веднага или след различно дълъг период от време е възможно да обхванат седалищната област и единия или двата крака. При всеки от тях са извършени високоспециализирани медицински изследвания – скенер, ядрено-магнитен резонанс и ЕМГ с цел прецизиране на диагнозата и назначаване на индвидуално лечение.

По принцип най-честите рискови фактори за появата на вертеброгенни болкови синдроми са свързани с работата – тежък физически труд, повтарящи се навеждания, вдигания, бутания, вибрации, остри травми. Сериозна предпоставка е и необходимостта от трудови обезщетения и наближаващата пенсионна възраст, а е възможно заболяването да се появи и като усложнения след прекаран COVID-19.

Лечението е консервативно – с медикаменти и рехабилитация, и оперативно, ако има показания за него. Част от терапията включва покой на легло при остро настъпилите или обострени болки за период от поне 2 до 7 дни.
Медицинската рехабилитация трябва да започне в най-ранния стадий на заболяването и да премине при необходимост през различни фази – амбулаторна, клинична и санаториално-курортна. Прилагат се естествени физикални фактори – водолечение, калолечение и топлинни фактори, както и изкуствени като ниско- и високочестотни импулсни токове, диадинамичен ток.

Ето и препоръките на д-р Мильотев за профилактика на болките:
При всички пациенти, страдащи от вертеброгенни болкови синдроми, е препоръчителен профилактичен режим – правилна стойка и работна поза, честа промяна на положението на тялото по време на работа, шофиране и други статични пози. Трябва да се избягват неблагоприятните метеорологични условия като охлаждане, претопляне и влага. Необходимо е да се редуцира наднорменото тегло, заучаване и практикуване на комплекс от лечебна физкултура.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...