майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Градът » За първи път в Пловдив: Лекари от УМБАЛ „Свети Георги“ спасиха мъж като му поставиха ендопротеза на аортата
Градът Здраве Пловдив

За първи път в Пловдив: Лекари от УМБАЛ „Свети Георги“ спасиха мъж като му поставиха ендопротеза на аортата

Иновативният метод бе извършен в Клиниката по инвазивна кардиология  

78-годишен мъж бе спасен в Клиниката по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ с иновативна процедура, която се извършва за първи път в Пловдив. Пациентът е имал голяма коремна аневризма, затова му е поставен специален покрит стент, наречен стентрафт, който изолира разширението от кръвотока и по този начин аортата е предпазена от разкъсване, съобщи началникът на клиниката д-р Георги Горанов.

При пациента е съществувала опасност от пълно разкъсване на коремната аорта, поради което специалистите са решили да извършат ендопротезиране със стентграфт. Проблемът е диагностициран след направен скенер. Екипът е оперирал съвместно с колеги от съдова хирургия и с помощта на специалист от София, подчерта д-р Горанов. Той уточни, че ако процедурата се прави при дисекация (разслояване, разкъсване), съответно я затваря и не позволява съдовата стена да се доруптурира (разкъса) напълно.

Пациентът е имал много придружаващи заболявания и дългогодишна история за множество сърдечни заболявания и сърдечни операции. При него е съществувал риск от всякакви оперативни интервенции. Именно затова е приложен по-щадящият метод на лечение, а не класическа сърдечна операция – с отваряне на корема.

Подобна операция не е провеждана в нито една болница в Пловдив. Това е втората подобна процедура в УМБАЛ „Свети Георги“. Първата е била през август в Клиниката по съдова хирургия, но с помощта на специалисти от други лечебни заведения. “Става въпрос за много скъпа процедура, за всяка се изисква одобрение от НЗОК индивидуално, уточни д-р Горанов. Такива операции се извършват в Пловдив само в УМБАЛ „Свети Георги“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...