Новини от Пловдив » България » Парламентът реши: Купуваме нови осем бойни самолета F-16
България Важно Политика

Парламентът реши: Купуваме нови осем бойни самолета F-16

Депутатите одобриха закупуването на нови осем бойни самолета F-16. Решението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“. Против гласуваха депутатите на БСП и „Възраждане“. С приемането на решението народните представители разрешават на Министерския съвет да изготви договори за сделката.

Това ще ни струва 1 296 412 185 щатски долара или 2 540 967 882,60 лв. без ДДС. Отделно ще са необходими и други допълнителни разходи за заплащане на мита, транспортни разходи и ДДС. Целта е окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители – 16 самолета F-16 Block 70, завършване на процеса по изграждане на пълни способности за обслужване и експлоатация на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в рамките на първи и втори етап от проект „Придобиване на нов тип боен самолет“.

Сред целите на проекта са повишаване на способностите за охрана на въздушното пространство и за осигуряване на въздушния суверенитет на България в Интегрираната система за противовъздушна (ПВО) и противоракетна (ПРО) отбрана на НАТО, повишаване на способностите за провеждане на противовъздушни операции, изпълнение на съюзните изисквания по приетите Цели за способности и разширяване на приноса на българската страна към колективната отбрана на алианса, разширяване на спектъра от способности на изтребителната авиация, включително способности за нанасяне на прецизни удари по наземни и морски цели и способности за разузнаване от въздух денем и нощем във всякакви метеорологични условия.

Предложението за приемането на проекта за инвестиционен разход се мотивира с промяната в геополитическата среда за сигурност в Европа. В проекта за Международен договор BU-D-SAD, предложен от американската страна, доставките на вторите 8 броя F-16 Block 70 e предвидено да станат през 2027 година.

Румен Генчев от левицата коментира, че цените са прогнозни и в договорите пише, че американската страна може да повиши цената с 10% без уведомление, а над 10% с уведомление, като същото касае цената на резервните части, цената на услугите. „Доставчикът иска да му подпишем за втори път празен чак и то при положение, че най-нагло взе 2,3 млрд. лв. и не достави самолетите на ВВС“, отсече той. Според него няма гаранции за качеството на самолетите, на качеството на резервните части и на обслужването.

„Освен това всички срокове са условни. Какво става, ако доставчикът не достави самолетите или резервните части навреме? Ами нищо не става. Доставчикът може да си пие кафето до 3305 година. Американската страна не носи последици за нищо. Нашата военна авиация приключва през 2023 г., това означава че като не ни доставиха самолетите на време, че нашите партньори приземяват военна ни авиация и над небето на България ще летят само гарвани. Каква наглост представяте ли си, не е завършен първият етап, тази година няма да полети първият самолет до края на годината, както се очакваше и какъв ще е този български самолет, който ще го правят 30 години. Откъде-накъде българските данъкоплатци ще пълним касите на нередовен доставчик. Точно ли бедна България трябва да стимулира доставчик, който не си е изпълнил задълженията“, скочи още той.

Николай Дренчев от „Възраждане“ предупреди, че „ако не храним нашата армия, ще храним чужди армии“. „Не знаем какво купуваме, а и никой в света не знае какво се купува и какво ще излезе от този самолет. Това, което направиха през 2019 г. с първите самолети беше да купят котка в чувал, а сега ни се предлага да купим още котки в чувал“, настоя той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни, че текущата схема на плащания за втория транш предвижда 11% да се плати преди доставката и 89% от сумата да се плати, след като първият транш на F-16 е пристигнал. „Има писмо от страна на САЩ, което дава възможност на България да изисква корекции, ако първия транш се забави. Това дава преговорно предимство на България и ПП настоява служебното правителство да се възползва от него“, настоя той.

Джейхан Ибрямов от ДПС обясни, че ще има нови договори с детайлни разчети на плащанията по години. Според него обучението на българските пилоти трябва ад ес ускори и да върви с много по-бързи темпове. Подготовката на техническата част, която трябва да поеме тези самолети, също изисква по-детайлно внимание./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...