майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Асеновград » История за лисица и необикновено приятелство (ВИДЕО и СНИМКИ)
Асеновград Важно Истории Регион

История за лисица и необикновено приятелство (ВИДЕО и СНИМКИ)

Българи и турци другаруват заедно в планината и се грижат за лисица, която редовно ги посещава в местната ловджийска  кръчма. Необичайната история е от село Три могили, до което няма асфалтов път, и чието постоянно население е 8 души. Председателят на местната ловна дружинка Ресми Мухтар е душата на компанията и от няколко месеца е преобърнал напълно представите на колегите си авджии за дивите животни.

Ловците всяка петък вечер се събират в дома на Ресми и се отдават на приятелски мохабет, полят обилно с домашни алкохолни питиета и мезета, уловени по време на лов. На следващия ден тръгват из дивите горски склонове в околността да дирят дивеч и слука. Преди година само за ден успели да отстрелят 18 глигана! За всеки имало по една кофа чисто месо. Приятелите авджии никога не стрелят по беззащитно животно. Пазят сърните и зайците. А глиганите са на прицел само, когато популацията им е прекалено нараснала.

Импровизираната механа в дома на Ресми е окичена с портрети на Ботев и Левски, както и с такъв на Ататюрк – бащата на модерната турска нация и държава.

Ресми често безвъзмездно дава цигари и храна на изпаднали в затруднение туристи и не иска пари за тази услуга. До Три могили води черен скалист път, по който често има пукнати гуми и картери, а зимно време преспите стигат до два метра!

От лятото домът на Ресми е посещаван от лисица, която вече се е сприятелила с него и яде от ръката му. Идва почти всяка петък вечер, когато Ресми се прибира в къщата си високо в планината. Дивото животно влиза в механата. И когато Ресми й обясни, че хората с него са добри и на тях може да им се има доверие, тя се доближава и похапва лакомо мръвки от ръката му.

„Все още не дава да я пипам.. Аз вземам салфетка и викам: „Давай да ти избърша мустаците“ –  Ама, тя не ще, не дава.“, обяснява през смях Ресми Мухтар. Когато  е сам в механата, лисицата влиза и сяда на един стол пред телевизора. „Идва като сме сами. Сяда, гледа телевизия. Обича ловните програми. На музика много-много не ще да седи“, категоричен е Ресми.

В местната ловна дружинка членуват българи и турци. И всички са големи приятели и другари. Лисицата сега е техният талисман . Те с радост й носят лакомства през уикендите и се снимат с нея.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...