• Все още се установява дали са засегнати и български деца

Пилот от гражданската авиация от популярна нискобюджетна авиокомпания, IТ специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, собственик на спортен магазин, автомонтьор, електротехник, оценител на недвижими имоти са сред задържаните при мащабна акция срещу разпространението на детска порнография у нас. Общо 13 души са задържани. Повечето са на възраст между 30 и 40 години, но има и на възраст около 60 години. Иззети са телефони, флашки и други магнитни носители.

„Около 50% от задържаните са семейни хора с деца. Повечето не са социално слаби, имат добри финансови възможности“, заяви на брифинг Борислав Сарафов, началник на Нациналната следствена служба. По думите му не е лесно да бъдат заловени хората, които разпространяват детска порнография, тъй като се изискват определени знания и умения. Необходимо е на устройство – телефон или компютър, да се свали специализиран софтуер, който е способен да сваля и да разпространява порнографски материали. „По време на претърсванията са открити видеоклипове и снимки с брутални сцени на сексуално насилие с деца от бившите съветски републики или от Близкия Изток – Тайланд, Индонезия, Филипините и др. Проверяваме дали не са използвани и деца от България. Надявам се опасенията ни да не се окажат верни“, каза още Сарафов.

В рамките на днешния ден вероятно ще бъдат повдигнати обвинения. „Надявам се, че събраните от нас доказателства да бъдат достатъчни, за да могат наблюдаващите прокурори да повдигнат обвинения в рамките на деня на всички задържани от нас 13 лица“, каза още той. Борислав Сарафов подчерта, че разпространяването на порнографски материали в интернет не е никак безобидно. Психопрофилът на тези лица показва, че те лесно биха могли да напуснат виртуалния свят и да посегнат на деца в реалния живот. „Децата в иззетите материали са на видима възраст между 2 и 10 години. Не бих могъл нито да покажа тези кадри, нито да каже нещо повече по тях, защото този, който ги види, ще трябва да си измие няколко пъти очите“, поясни Сарафов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева разказа, че в един от констатираните случаи е установено, че нидерландски гражданин е разпространявал видео, на което момче на видима възраст между 10 и 12 години извършва сексуални действия с момиче на видима възраст между 6 и 8 години. В друг случай, свързан с мъж на 37 години, е установено, че той разпространява порнографски материал, на който се вижда как възрастен мъж осъществява сексуално насилие над малко момиченце. Трети случай е свързан с 26-годишен мъж от София, който е разпространявал стотици снимки и видеа със сексуално насилие над деца от 1 месец до 2 години.

Стана ясно също така, че пет души са задържани в София, а осем в останалата част на страната. Те са разкрити от нашите служби, т.е. не са използвани услугите на чужди агенции за борба с порнографията. В момента се проверява дали едно от децата от снимките не е български гражданин. Установено е също така, че две от задържаните лица са разпространявали порнографски материали в непосредствена близост до Дом за деца, лишени от родителски грижи.

Сийка Милева допълни, че по разпореждане на Иван Гешев вече са образувани 12 досъдебни производства за разпространяването на порнографски материали. Те са възложени на следователи от Националната следствена служба. Тя призна, че законодателството ни в това отношение е остаряло. Към настоящия момент наказанието за подобни деяния е до 6 години лишаване от свобода. „Забележете, че наказанията за лица, които създават и разпространяват детска порнография – в нашия случай повечето са на 4-5 години и дори бебета, е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 8000 лева“, каза Сийка Милева. От думите й стана ясно още, че доста често тези присъди минават в условни и тези хора отново се вливат в обществото.