Новини от Пловдив » Градът » ДИСКУСИЯ Най-добрият квартал за живеене в Пловдив: Зеленината ни е два пъти по-малко от необходимото
Градът Най-добрият квартал Пловдив Пловдив Важно Район Западен Район Източен Район Северен Район Тракия Район Централен Район Южен

ДИСКУСИЯ Най-добрият квартал за живеене в Пловдив: Зеленината ни е два пъти по-малко от необходимото

Зелените площи в Пловдив са два пъти по-малко от определеното по европейски норматив. Под тепетата има 9000 декара зеленина, а общата площ на града е 102 квадратни километра. Жителите са над половин милион. На глава от населението би трябвало да се падат по около 30 квадратни метра, но сега те са около 18 квадрата на жител, като в Европа цифрата е над 20. Основна причина е непрекъснатото презастрояване, на което е подложен града през годините, но има и други проблеми пред озеленяването.

Темата „Зелени площи, пейки на обществени места, места за разходки, детски площадки и градини“ е първата от серията дискусии, които ще се проведат в студиото на Дарик радио – Пловдив, инициатор на ежегодната класация „Най-добър квартал за живеене в Пловдив“ – продължение на националната инициатива за най-добър град. Класацията се осъществява с партньорството на ПловдивПрес.

Във временната класация над 70 процента от пловдивчани определят район „Тракия“ като най-добър за живеене в града. Той води и по критерия за облагородяване и озеленяване. Този сегмент обикновено се печели от район „Западен“, но той сега отстъпва на четвърто място. Втори е район „Южен“, след него е „Централен“.

Целта на кампанията „Най-добър квартал за живеене в Пловдив“е да се търсят добрите практики за развитие на районите и кварталите. В кампанията активно участват всички районни кметове под тепетата, те ще се включат във всичките дискусии на живо, ще отговарят и на въпросите на пловдивчани. Хората могат да ги задават на фейсбук страниците на Дарик Радио – Пловдив и ПловдивПрес, както и на редакционните имейли.

Кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров: „Знам всяко едно дърво в района, на сезон сме засаждали по 500 дървета, което е 1000 на година. Зелената система ни е приоритет, парковете, атракционите в тях, парк „Лаута“ ни е голямата гордост. Тази година го разширихме отново със зона за тенис маси и открит фитнес, единствени по рода си са тези площадки, например за бойни спортове – тя е уникална за страната, ние си я измислихме. Направихме още зони за отдих, за почивка, за разходка, но трябва да има отделна бригада от общинското предприятие „Градини и паркове“ за поддръжка само на „Лаута“, за да е всичко на ниво там. Паркът „2019“ е на-новият, заедно с търговските обекти и спортните бази, които се строят пред тях, ще стане много добро място. Също така разширихме парка при „Димитър Матевски“, направихме футболно игрище, зона за велосипеди и други придобивки. Парк „Майка и дете“ също развиваме, но там не успяхме да подновим настилката тази година, в парка „Хан Крум“ имаме вече алея, ще направим и най-дългия детски тролей, вече има добро залесяване, изградена е поливна система, 43 пейки слагаме по алеята на парка.

Проблемите не са малко, привличаме бизнеса да помага, но изграждането на поливните системи е много важно, декоративната растителност по булевардите също трябва да е част от решението със озеленяването, автоматични поливни системи са необходими, а не да заливаме с водоноски и маркучи, трябва автоматизация да се въведе навсякъде. Също да се мисли и за градинките пред самите входове по квартали, облекчаването на режима за озаконяване на кладенците по блоковете е важно, сега е много сложна нормативната система“. Това са препоръките, които отправи кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров.

Кметът на втория в класацията район „Южен“ Костадин Язов разказа: „Имаме 7 парка и 38 детски площадки – на улица „Кукуш“, „Белите брези“, „Райчо Кирков“. Проблемът е, че в ползването им се случва така, че младежите не пазят, проблем е опазването, трябва ни сериозен ресурс за видеонаблюдение и най-вече за съхраняването на записите. В парка „Райчо Кирков“, на площадката за безопасност на улица „Скопие“ и на Белите брези“ сме направили доста добро видеонаблюдение и то работи успешно. Сега облагородяваме пространството около бившия магазин „Молдавия“ – поставяме чешми, ще възстановим и фонтаните, поправяме пейките. В района редовно правим залесителни кампании – около стотина широколистни и 20 иглолистни дървета всяка година.

50 декара парк предвиждаме около комплекса на Ботев в Коматево по Коматевско шосе, около улица „Даме Груев“ ще засадим значително повече дървета, отколкото бяха премахнати при ремонта, комуникираме с гражданите и те ни обръщат внимание къде има нужда от облагородяване, много предложения идват при нас. Но има и финансов проблем да се случат тези неща. Ресурсът не е достатъчен, но се опитваме да подредим нещата по важност. Предвиждаме още паркове и нови детски площадки на улиците „Калпакчиев“, „Спартак“, „Йордан Ковачев“ и други, но там са нужни средно по 150 000 лева за всяка. Над 600 000 лева ни трябват за облагородяване в района“, обясни кметът Язов.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...