A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » Бойко Борисов предложи на партиите седмица за преработване промените в Изборния кодекс
България Важно ИЗБОРИ 2022 Политика

Бойко Борисов предложи на партиите седмица за преработване промените в Изборния кодекс

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага да се отложи със седмица гласуването в пленарната зала на промените в Изборния кодекс (ИК). Той отправи предложението на брифинг в централата на ГЕРБ. Тази седмица приетите от правната комисия поправки на второ четене, засягащи най-вече връщането на хартиената бюлетина, доведоха до напрежение в парламента и дори застрашиха кворума за петъчното пленарно заседание.

„Какъв е този панически страх, че някой може да ти вземе флашката“, попита Борисов. Той призова депутатите си да се свържат с „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ и, ако те все още не са внесли проект за създаване на временна комисия, която да работи по промените в ИК, да станат евентуално и съвносители.

„Информирайте и БСП, и ДПС, нямаме желание, нито повод, да се бърза, да се вкарва в сряда този законопроект“, каза лидерът на ГЕРБ. „Ние трябва да направим правителство, техническо или експертно, не можем да допуснем една седмица разлика да ни блокира. Днес пак е обстрелвана ядрената централа в Запорожие и ние рискуваме да останем без парламент в тази обстановка. Хората искат да има правителство, за да им се решат проблемите.“, обясни той. И препоръча – „крачка назад една седмица, да се изслушаме, да се възстанови диалогът. „Без редовно правителство през зимата нито едно редовно решение не може да се вземе“, подчерта Борисов. „Този парламент може да работи само с отстъпки“, убеден е той.

Бойко Борисов обясни, че не са водени разговори със Стефан Янев за подкрепа на трети мандат, ако той отиде при „Български възход“. „Първо трябва да се направи документ, около който да се обединят партиите и всяко решение на следващия кабинет да не се подкрепя, ако не е в този план“, смята лидерът на ГЕРБ. По думите му ГЕРБ, като отговорна политическа сила, работели по такъв документ.

„И в „Продължаваме промяната , и в „Демократична България“  има много стойностни и качествени хора, това клише го научих от тях. Но там има 1-2 , които не стават. То и в ГЕРБ има. Петков отиде при Цветанка Ризова и тя с охота го прие, каза, че Джемкорп не съществува. Все още има достатъчно голяма група в обществото, която им вярва и с всеки изминал ден ще научават повече неща за тях и ще намалява доверието“, каза той.

„Площадната демокрация става модерна. Говорят, че ние, ДПС, БСП искали да се върнат. Това е изконна неистина. Само преди няколко седмици по техните правила, с техните машини, ние с 5% ги победихме. Какво ще ни помогне хартията? Просто нашите избиратели искат да имат избор. Трябва пред камерите да се реши въпросът с флашките и кода. Убеден съм, че другите партии – ДПС, БСП, „Български възход“ и „Възраждане“  няма да имат против да се направи една временна комисия, да й дадем седмица срок, която пред камерите да реши. Те показаха, че на Разпети петък могат да решават Изборен кодекс“, коментира той.

„И това, което направиха на Йордан Цонев, понеже много пъти са го правили на мен. Това ескалиране, каквото стана пред дома на Йордан Цонев, ще доведе до гражданска война, предупреди Борисов по повод ситуацията, която се разигра в петък вечерта пред сградата на БНТ.

„Никой вече няма да позволи да му се стои пред вратата както преди 2 години. С какво право ходят да му звънят на вратата. Ще ли им е хубаво така да се заложат пред къщите им. Или една група малцинство да каже какво да става, защо правим избори тогава? Ако мислят, че така ще ходят 5-6 души, които преди две години мислихме, че са някаква сила, на изборите нямат и под 1%  избиратели – Хаджигенов, Бабикян Мая – народът ги отхвърли. Това демокрация ли е? Какво искат? Всяка партия да си събере 500 души шпицкоманда и където дойдат, бой. Това ли искат да направят с държавата? Всеки лош – хубав, е избарн и има право на глас“, запита Борисов./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...