Левицата 14
Новини от Пловдив » Градът » „Продължаваме Промяната“: Не ликвидирайте зелени площи около Гребната база
Градът Община Пловдив Пловдив Важно

„Продължаваме Промяната“: Не ликвидирайте зелени площи около Гребната база

  • ПП алармира за възможното застрояване на 81 декара парк, ако се смени статутът му

От партия „Продължаваме промяната“ разпространиха съобщение до медиите, в което предупреждават, че на предстоящата общинска сесия в четвъртък, с приемането на новия ОУП на Пловдив ще се отвори възможност за застрояването на 81 декара съществуващ парк край Гребната база.

Имотът, върху който може да се позволи застрояване, се намира в близост до Гребната база в Пловдив и зад Братската могила. В момента е отреден за озелняване, което ограничава строителството. Според измененията в общия устройствен план обаче, имотът е с променено предназначение – за рекреация. Това позволява 30% застрояване и височина до 9-12 метра или 3 етажа.

„Паркът е изграден още през 60-те години, но е занемарен и изоставен. Трябва да се поддържа, а не да се променя статутът му и да се унищожава“, казват от Промяната:

„Ставаме свидетели на пореден порочен процес на откъсване на зелени площи за сметка на застрояване върху терени, чието предназначение е друго.

В четвъртък на общинска сесия се предвижда да се гласува новият Общ устройствен план (ОУП). И точно в него присъства дълбоко обезпокоителното решение, с което се цели да се промени статута на  81 декара съществуващ парк в зона за рекреационни действия. Ако се допусне това, собствениците на терена има риск да го застроят с кинт 0.8, което при имот от 81 263 кв.м. се равнява на  65 010 кв.м. разгъната застроена площ (РЗП), като в това число не се включва подземното застрояване  (под кота 0).

Държим да подчертаем, че имотът, който е нарочен за застрояване по смисъла на действащия ОУП е парк, чието изграждане датира още от 60-те години на миналия век. Тогава е изградена и широка алейна мрежа. За съжаление, последните десетилетия на лошо стопанисване или умишлена безстопанственост, са довели тази част на града до окаяно положение. Считаме, че трябва да се върви към решение за полагане на по-големи усилия за неговата поддръжка, а не в промяната на статута и унищожаването му.

От „Продължаваме Промяната“ считаме, че Пловдив трябва да се развива. Инвестициите в строителството и инфраструктурата не бива да се случват във вече презастроените части на града, нито върху зелени територии.

През последните три мандата на управление на града се забелязва порочна тенденция за изграждане на нови сгради във всяка свободна зелена площ. Затова занапред посягането  върху малкото останали символи на градската паркова среда, е категорично недопустимо.

Неред с тепетата и река Марица, Гребната база и запазването на зелените площи около нея са не по-малко важни за чистия въздух в иначе все по-урбанизиращият се Пловдив.

По време на кметуването на Иван Тотев Пловдив загуби зоологическата си градина, като децата ни са принудени да ходят в Пазарджик или Стара Загора, за да се запознаят отблизо с различни видове животни. По време на кметуването на Здравко Димитров Пловдив може да загуби зеленото си сърце.

Заради корупционни схеми и безхаберие стадион „Пловдив“, както и инфраструктурата около него тъне в разруха. Сега градската управа е на път да ни лиши от емблематичното за Пловдив пространство около Гребния канал, което целенасочено се унищожава като му се отнемат функциите за отдих, развлечение и култура и му се придават други, които са вредни. Крайно време е ръководството на Община Пловдив да започне да се грижи за зелените площи, както и да започне да изгражда нови такива, а не да разрушава съществуващите.“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...