Левицата 14
Новини от Пловдив » Регион » Общинският съвет в Брезово излезе с декларация срещу кариерата в Тюркмен
Брезово Екология Регион

Общинският съвет в Брезово излезе с декларация срещу кариерата в Тюркмен

Общинският съвет в Брезово прие декларация срещу концесията за добив на варовици в село Тюркмен. Позицията е изпратена до президента, премиера и три министерства. Припомянме, че жителите на селото също организираха петиция срещу кариерата и изразиха остра позиция срещу допускането на концесията.

„Да не бъде сключван концесионен договор за добив на варовици между „Агро Ерг“ ЕООД и Министерство на енергетиката в местността „Орманите“ на територията на село Тюркмен и да се предприемат спешни мерки за недопускане подписването на такъв документ“, това се казва в Декларацията на Общинския съвет.

Документът е приет единодушно на извънредно заседание и още днес бе изпратен до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова, министъра на енергетиката Росен Христов, министъра на здравеопазването Асен Меджидиев и областния управител на област Пловдив Ангел Стоев.

Според общинските съветници инвестиционното намерение противоречи на Плана за интегрирано развитие на община Брезово за 2021-2027 г., а именно на стратегическа цел 1: Постигане на балансирано икономическо развитие, основано на местните традиционни производства и използване на потенциала на богатото културно-историческо наследство; както и на стратегическа цел 2: развитие на техническата инфраструктура и подобряване на жизнената среда.

„Убедени сме, че инвестиционното предложение поставя под риск съществуването и развитието на селското стопанство и туризма в региона, които са основен поминък. Не желаем общината от селскостопански район с екологично земеделие, находища на редки видове растения, животни и птици, с бързо развиващ се в последните години туризъм, да се превърне в място за добив на строителни материали. Това ще доведе до замърсяване на подпочвените води, защото теренът е в непосредствена близост до вододайната зона на село Тюркмен“, пишат съветниците в декларацията.

Съгласно Общия устройствен план на Община Брезово, териториите, в които се предлага кариерата, попадат в зона на земеделски и пасищни земи, като е забранена промяна на предназначението. Така че всяко инвестиционно намерение трябва да премине първо през процедура за промяна на Общия устройствен план.

Териториите попадат и в непосредствена близост до газопровод и нефтопровод и потенциални взривни дейности биха били заплаха за екокатастрофа.

Същата позиция за недопускане на сключване на концесионен договор изразява и Общинската администрация.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...