Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Стартира „Дефиле на младото вино“, бог Дионисий и зам.-министър отвориха първата бъчва
Градът Кадър на деня Култура Пловдив

Стартира „Дефиле на младото вино“, бог Дионисий и зам.-министър отвориха първата бъчва

Първата бъчва с младо вино отвориха бог Дионисий и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването на 14-то издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ в Пловдив. Младото вино е реколта 2022г. на винарска изба „Вила Юстина“, златен медалист от предходното издание.

Преди официалната част бог Дионисий и председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев поведоха традиционното Дионисиево шествие от площада пред Община Пловдив по Главната до стълбите пред храма „Света Богородица” в подножието на Стария град.

„Откриваме 14-ото издание на Дефилето. Събитие, която не сме спирали да организираме, независимо от трудните години. Проведе се дори и в пандемията. Тази година отново имаме повече участници – 68, а локациите са 17. Надяваме се, че ще се получи добър фестивал. И тази година ще спазим традицията да отделим част от приходите за стипендии на отличници”, каза Любозар Фратев.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева обяви, че България все повече се налага като дестинация и за винен туризъм. Това, според нея, е резултат и на множащите се изби в страната, които стават и туристически дестинации.

„България има 80 изби, 22 от които предлагат и хотелско настаняване, което е чудесна инфрактуркута за този вид туризъм, каза още тя. Винопроизводството ще стане част от нематериалното културно наследство, каза още заместник-министър Георгиева. Това ще даде възможност на Министерството на регионалното развитие да постави табели и други обозначения за културно-исторически обекти по винените маршрути и подходите към обектите на винен туризъм.

Зам.-министърът на земеделието Крум Недялков пък пожела на гостите да се наслаждават на качественото българско вино.На официалната церемония присъстваха председателят на Общинския съвет Александър Държиков, областният управител Ангел Стоев, ректорът на УХТ Пламен Моллов и граждани.

Дегустацията на вино ще се осъществява в 17 локации в Стария град: Галерия „Джуркови“, Ресторант „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб“, Резиденция „Тракат“, Къща „Бирдас“, Музейна аптека „Хипократ“, ГХГ – Експозиция „Геирги Божилов – Слона“, Експозиция „Златю Бояджиев“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ – Експозиция Енчо Пиронков, Къща „Георгиади“, Къща „Никола Недкович“, Къщата „Иван Черноземски”, Къща на „Георги Данчов – Зографина“, Ресторант „Алафрангите“ и Резиденция „Тракийски стан“.

Културни събития и забавления ще допълнят най-дългоочаквания винен празник под тепетата. Програмата продължава до неделя включително.

Организатори на дефилето са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...