A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » Българка сред загиналите на свлачището в Италия?
България Важно Инциденти

Българка сред загиналите на свлачището в Италия?

Вече са открити телата на пет жертви на калното свлачище, което вчера заля градче на италианския остров Иския. Според италианското издание Il Mattino, сред тях е 50-годишна българка, която по-рано беше сред издирваните – информацията още не е официално потвърдена.

По-рано днес от МВнР съобщиха, че са уведомени и консулството ни в Рим проверява случая. Очаква се и официална информация от италианските власти за самоличността на загиналите. Още хора са в неизвестност. Правителството обяви извънредно положение на острова, който се намира на 30 км от Неапол.

Италианските медии съобщават също, че 54-годишна българка от Пазарджик и друг български гражданин, който я е придружавал, са в неизвестност след опустошителното свлачище в Казамичола. Жената често е пътувала между България и Италия. Тази седмица тя окончателно е взела италианско гражданство, с идеята да се пенсионира в Италия. Сигналът за нейното изчезване е подаден от адвоката й в Италия.

Ден след бедствието на остров Иския жителите на крайбрежното градче Казамичола Терме си спомнят с ужас преживяното през вчерашната сутрин. Пороят от кална пръст и скални отломъци е тръгнал от склоновете на близката планина, погълнал е всичко по пътя си и е стигнал до морето. Бедствието не е без причини. Теренът на вулканичния остров е силно податлив на свлачища, а от години има незаконно строителство. „Вината е на нашите политици, че не се извършва укрепване в планината. Изсичат дърветата и това е последствието“, смята местен жител.

Стотина жители от района на свлачището бяха евакуирани вчера. Около двеста души от гражданска защита и силите на реда участват в спасителните работи и издирването на изчезнали хора, в което се включиха и водолази. Италианското правителство обяви извънредно положение на Иския за период от 12 месеца.

Отпусната е първоначална помощ от 2 милиона евро за спасителни работи и възстановяване. Казамичола Терме има постоянно население от около 8000 души и е известен балнеокурорт.

В града помнят земетресението през 2017 г., отнело живота на двама души. В края на 19 век градчето преживява много по-мощно земетресение и е напълно разрушено.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...