Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Нинова в Пловдив: Кабинет е възможен, явно колегите от ПП не са си взели поука
България Важно Градът ИЗБОРИ 2022 Пловдив Политика

Нинова в Пловдив: Кабинет е възможен, явно колегите от ПП не са си взели поука

Снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Все още е възможно да има кабинет в рамките на този парламент. Първият мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Очевидно е, че „Продължаваме промяната“ не искат да разговарят с нас заради Изборния кодекс. Ще изчакаме третия мандат и след като бъде връчен, ще съберем Националния съвет и ще решим. Много е различно, ако третият мандат отиде при ДБ или при нас. Нека да не гадаем. Това обяви в Пловдив лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че БСП имат съмнение, че изборите са фалшифицирани и се надява прокуратурата да се е сезирала след дебатите в парламента. „Показахме от трибуната няколко протокола, от които е видно, че мужде протокола от машината и този от преброяване на разписките има разминаване. Показахме три-четири, където преброяванията са с разминаване от 5-6 гласа, но си представете 12 000 секции с по 5-6 гласа колко хиляди гласа правят. ЦИК трябваше да излезе с доклад има ли разминаване между протоколите от машините и преброяването на разписките. Такъв все още нямаме два месеца по-късно“, заяви тя.

Лидерката на БСП беше категорична, че „Продължаваме Промяната” поставя ултиматуми и условия за разговори за съставяне на правителство. Тя недоумява защо ПП поставят като червена линия промените в Изборния кодекс и хартиената бюлетина.„Не мога да тълкувам какво е искал да каже г-н Петков, но съм свидетел на този разговор, в който той дойде и каза – оттеглете закона и ще ви предоставим кодовете. Това стана в залата на Народното събрание. Дойде пред нас и го заяви, бяхме цялата група”, допълни Корнелия Нинова.

Попитана, дали ако ГЕРБ и ДПС подкрепят предложенията на БСП за бюджета, може да се говори за обединение и за възможност да се състави правителство, Нинова каза: „Преди месец и половина ние поискахме и поканихме всички парламентарни групи, за да постигнем съгласие за Бюджет 2023. Има, няма правителство, бюджет трябва да има. ние не обвързваме двете неща, че тези партии, които ще подкрепят бюджета, ще сформират и бъдещо правителство. Каквото и да се случи с мандата и преговорите, трябва да постигнем резумно съгласие и да не оставим хората зимата на студ и глад и да стабилизираме икономиката“.  Тя  повтори, че не обвързва бюджета и съставянето на правителство. За предложението на Борисов за съставяне на  техническо правителство с точно разписани точки за работа, Нинова препоръча лидерът на ГЕРБ да получи мандат и да си предложи правителство. „Нашата позиция е много ясна, последователна и категорична – ние мандат на ГЕРБ няма да подкрепим“, каза тя.

Попитана от ПловдивПрес как БСП ще действа при втория мандат, който ще получи ПП, след като отношенията между двете партии са взривени, а днес Настимир Ананиев обяви, че „БСП е партия за мокри поръчки на ГЕРБ и ДПС“, Нинова заяви: „Явно колегите не са си взели поука. Ние сме сериозни хора, етикети не лепим, обиди не нанасяме, никого не наричаме статукво. Имаме си политика и си я следваме. ПП поставят като ултиматум и условия за разговори за правителство оттеглянето на Изборния кодекс от страна на БСП. БСП няма да го оттегли, защото уважаваме Конституцията и законите на страната. Втората причина е, че с това предложение отговаряме на очакванията на българското общество – 47%  искат да гласуват на хартия, 48% – на машина. Нека всеки да има свободно право на избор. След като за тях това означава край на разговорите, тяхна воля. Ние за разлика от тях в чужди партии не се месим“.

Нинова коментира, че с ПП диалог за съставяне на правителство не са водили и подчерта, че имат различия не само по Изборния кодекс. „Докато бяхме в общо правителство, ние бяхме против изнасяне на оръжия за Украйна и благодарение на нас,това не се състоя. Ето, сега стана. Те пък пристанаха на коалицията на войната – ДПС, ГЕРБ , ПП, ДБ и „Български възход“. Имахме различия по отношение на закупуване на новите осем F-16 и финансиронето точно сега в кризата на сделката за самолетите“, припомни лидерката на БСП.

Тя подчерта, че в последните 25 години България не е била в състояние няколко кризи едновременно –  социална, енергийна, ковид, икономическа, и в същото време се води война на няколкостотин километра от страната ни.  Затова трябвало да се подредят приоритетите пред държавата.

Нинова обясни, че БСП провежда срещи с членовете на партията в цялата страна, а днес са имали такава в Асеновград, където се е провел Национален съвет на Младежкото обединение на БСП. „Обсъдихме техните 18 предложения за политики, Ние им представихме това, което парламентарната група е внесла за бюджета за следващата година. Във вторник ще гледаме бюджета за 2023 година на извънредно заседание на НС. Нашите предложения са ориентирани към повишаване на доходите, борба с инфлацията и овладяване на цените“, припомни Нинова. Социалистите искат повишаване на минималната заплата на 850 лева, майчинството за отглеждане на дете да следва този ръст, предложили са два варианта за преизчисляване на пансиите и имат сериозна политика за младите семейства с данъчни облекчения, безплатни лекарства и учебници за деца. БСП са изчислили, че социалният пакет, който предлагат в бюджета, е за близо 3 млрд.лв. Според Нинова могат да се намалят разходите за самолети и купуване на оръжия.

Предстои среща с пловдивските социалисти.““Нашите“ общински съветници не представляват БСП. След като тези хора се разграничават от политиката на БСП и от ценностите, които ние имаме, техен избор. Не може заради целта да запазим уж общински съветници, да изменим на характера и вижданията си за политика, прозрачност, справедливост и да се подчиним на задкулисието, личните интереси и финансово-олигархичните намерения на някого. Ние сме сериозна партия и ако някой се разграничава от нас, то си е за негова сметка“, каза Нинова. Преди дни БСП-Пловдив се разграничи от общинските съветници от „Автентична лява БСП“.

По думите й решението за връщане към смесеното гласуване – с хартиена бюлетина и с машини, е на колективните органи на партията. „Имаме изрично решение на Националния съвет, доклад пред конгреса да се върне смесеното гласуване, който също е одобрен“, обясни лидерката на БСП по повод позицията на Младежкото обединение на БСП в София, което се обяви срещу хартиените бюлетини.

На въпрос на ПловдивПрес дали новото ляво обединение, което се очаква да бъде сформирано във вторник е заплаха за БСП, Нинова отказа да коментира темата с обяснението, че утре в 14 часа БСП ще даде пресконференция по този въпрос.

ПловдивПрес припомня, че в НДК е насрочена среща за сформирането на нов ляв блок, на която са поканени АБВ на Румен Петков и Георги Първанов, „Изправи се, България“ на Мая Манолова, „Движение 21“ на Татяна Дончева, „Българска прогресивна линия“ на Красимир Янков, „Нормална държава“ на Георги Кадиев и други./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...