Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Регион » Светлините на коледната елха в Брезово грейват на 1 декември
Брезово Регион

Светлините на коледната елха в Брезово грейват на 1 декември

Театрален спектакъл и книжна премиера, танцово представление с огън, кулинарни демонстрации и благотворителни базари и инициативи изпълват празничния календар на общината през декември

Светлините на коледната елха в Брезово ще грейнат на 1 декември. Точно в 17 часа ще бъде дадено началото на празничните инициативи, организирани от общинската администрация, а за доброто настроение на присъстващите ще се погрижат децата от ДГ „Вела Благоева“. Те ще пренесат коледния дух с изпълнения на популярните детски песни „Зън, зън, зън“, „Над смълчаните полета“, „Дядо Коледа не спал“.

5-метрова елха ще бъде поставена пред сградата на общината, чиито светлини ще запали кметът Христо Енков в първия ден на декември. Живото иглолистно дръвче пред читалището също ще светне празнично.

Навръх Никулден, когато почитаме Св. Никола, ще бъде организирана кулинарна демонстрация. Доказани брезовски майсторки на шарана ще приготвят ястия по свои рецепти и ще ги изложат на площада на 6 декември. Публиката, която ще опитва рибните специалитети, ще има и крайната дума за това кой е най-вкусен. За дегустацията е осигурено и вино.

Дългоочакваното откриване на реновираното читалище „Отец Паисий – 1876 г.“ ще се състои на 16 декември. То бе тотално преобразено по проект за обновяване на културната инфраструктура по програмата за развитие на селските райони на стойност близо 300 000 лева. Ремонтиранa е част от покрива, извършени са шпакловка и боядисване, подменени са врати и прозорци, реновирани са санитарните възли. Нови са седалките в салона, както и осветителните тела, поставени са и два нови климатика. За 17 часа е предвидено представянето на книгата на Анелия Райчева – „Месечен цикъл“. Това е втората книга на Райчева, която 15 години е работила като стюардеса. Много от героите са реално съществуващи личности, чиито животи не са се стекли по възможно най-добрия начин, но въпреки трудностите не са потънали в самосъжаление. Специално за откриване на читалището общината е поканила популярната актриса Искра Радева и нейния Театър „Искри и сезони“, който ще изиграе „Женско царство“. С близо 14 000 лева, отпуснати от община Брезово, са подмени макарите, въжетата и чигите за сцената, както и завесите.

Читалището ще е домакин и на прожекция на коледен филм на 21 декември от 17 часа.
Празничните прояви продължават на 23 декември с кулинарен базар с участието на ученици от ПГ „Златю Бояджиев“ и СУ „Христо Смирненски“ – Брезово. Със свои изделия ще се включат и малчуганите от ДГ „Вела Благоева“. Началото е в 16.30 часа. Как се получават изделия от ръчно духано стъкло, в това число и коледни играчки, ще демонстрира Иван Станев от Пловдив. Празничният концерт ще започне в 18.30 часа, като на откритата сцена ще се изявят четири танцови състава: „Вито хоро“ – Брезово, „Пъстър мегдан“ – с. Пъдарско, „Майсторите“ – с. Ръжево Конаре и „Жерави“ – с. Кадиево. Към тях ще се присъединят и участниците от любителски театрален колектив „Жулиета Попова“.

За Рождество Христово на площада пред читалището ще пристигне Дядо Коледа, за да раздаде подаръци на малки и големи. Шейната се очаква в 11 часа, а в 17 часа започва изпълнението на Камерна вокална формация „Кантикус Де Орис“ с диригент Дорис Хофман. Веднага след това ще бъде запален и традиционният коледен огън./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...