Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Гълъб Донев към българите: Няма да бъдете на студено и тъмно тази зима
България Важно Мнения Политика

Гълъб Донев към българите: Няма да бъдете на студено и тъмно тази зима

Гълъб Донев

Няма да бъдете на студено и тъмно тази зима, защото това го гарантира служебното правителството с договорите за доставки, обърна се Гълъб Донев към българските граждани от парламентарната трибуна. Депутатите обсъждат на първо четене Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за т.г. Това, което служебното правителство направи и ще продължи, докато не се излъчи редовен кабинет, е да се гарантира сигурността на хората, увери министър-председателят.

„Удобно е да се атакува служебното правителство в момент, когато прави всичко възможно, за да минимизира ефектите от кризите, в които завари страната на 2 август т.г.“, изтъкна служебният премиер.

Той припомни, че по време на предизборната кампания през август-септември т.г. почти всички партии са призовавали служебното правителство да не внася свой проект на закон за държавния бюджет, за бюджетите на ДОО и на НЗОК.

„Много бърза трансформация след изборите и след като се видя, че до момента няма парламентарна консолидация, няма обединение около това това Народно събрание да излъчи чрез фискалната политика, чрез бюджета, политиките, които да следва в средносрочна перспектива“, отчете Донев. „Вместо това започна да се пее друга песен – служебният кабинет да внесе проект на закони за държавния бюджет, ДОО и НЗОК за 2023“, посочи премиерът.

Така той отговори на упреците по-рано днес на Венко Сабрутев  от ПП за внесения от служебния кабинет законопроект за удължаване на действието на бюджета за тази година. Колегата му Искрен Митев, пък, критикува държавния глава Румен Радев за това, че е назначил това правителство. А лидерът на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова обвини министър-председателя в нарушение на закона за публичните финанси.

В изказването си Гълъб Донев подчерта заварените галопиращи цени заради сделки, които „нямаше как да бъдат проследени как са сключени и гарантираха нарастване цените на природния газ“.

„Продължихме политиката за компенсиране на небитови потребители на електроенергия и българските граждани с ниски доходи да бъдат енергийно подпомогнати“, добави той и съобщи, че утре предстои да бъде приета нова програма, с която да се гарантира на хората, че ще бъдат подпомогнати, за да се справят с отоплението и осветлението през зимните месеци. Разширен е и кръгът на хората, които имат право на енергийни помощи.

„Обвиненията, че служебното правителство не прави нищо, са безпочвени и един популизъм, който цели нещо друго, а не основната задача, която има този парламент – да състави мнозинство и излъчи редовно правителство, което чрез фискалната програма, законите за бюджета да покаже на гражданите кои са политиките, които ще следва и как ще ги защитава, кои ще са политиките по отношение на доходите, социалното подпомагане“, изтъкна премиерът.

По думите му основната цел и задача на служебното правителство са били да разгледа и решава проблеми, които стоят пред българските граждани. „С това се справихме и се справяме“, категоричен бе Гълъб Донев. Той смята, че мнозинството от българските граждани знаят и са спокойни, че правителството гарантира отопление, осветление и сигурност в ситуацията, която е създадена в Европа и света.

„Правителството с усилията и мерките, които приложи, понижи инфлацията, работи за понижение на цените на горивата в България – и те спаднаха, то работи и по гарантиране увеличението на доходите. Кабинетът разреши заварени и създадени преди това кризи и проблеми. Не може да обвинявате правителството за неща, които не зависят от него в рамките на два или три месеца. Служебното правителство решава единствено и само създадените проблеми и тези на българските граждани за това да живеят спокойно и сигурно“, каза служебният премиер.

В кулоарите на парламента служебният премиер декларира още веднъж вяра в разума и отговорността на НС да обедини своите усилия около сформирането на мнозинство и коалиция, която да работи около всички проблеми, които стоят пред хората.

„Служебното правителство работи и ще работи дотогава, докогато бъде избрано редовно правителство или съответно при неуспех до разпускане на това Народно събрание и процедура след това по избор на ново служебно правителство и премиер“, посочи Донев.

„Няма как един човек от политическа партия да държи кодовете на машините и да манипулира вота“, посочи още служебният министър-председател по повод разгорещената тема от последните дни.

„Това, което служебното правителство и Централната избирателна комисия, направиха, беше да гарантират прозрачност, честност и демократичност на изборите. Тези прословути кодове на машините бяха достъпни за всички политически партии, които заявят желание и се запишат да присъстват на отварянето на кодовете“, коментира още премиерът.

Донев подчерта, че темата с машинния вот е техническа и сложна, но увери, че Централната избирателна комисия е провела процеса публично, прозрачно и в присъствието на медиите./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...