Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Уникална разработка в Техническия! Дрон следи чистотата на въздуха от 120 метра височина
Градът Кадър на деня Образование Пловдив

Уникална разработка в Техническия! Дрон следи чистотата на въздуха от 120 метра височина

Стефан Лишев инсталира своето устройство върху квадрокоптер, създаден от студенти в Техническиия университет в Пловдив

Стефан Лишев – докторант в Технически университет – филиал Пловдив е почти готов със своята уникална научна разработка. Той е създал собствена микроконтролерна система, с която измерва параметрите на въздуха на разстояние 5 километра. Системата се побира в шепата на една ръка и той иска да качи всички тези микроконтролни уреди на дрон – квадрокоптер и да го „научи“ да приема и предава информация за атмосферния въздух от височина до 120 метра. Така само с един дрон и с технологията, разработена от докторанта в катедра „Компютърни системи и технологии“ град като Пловдив ще може постоянно да следи чистотата на въздуха, който диша. При това много по-евтино, отколкото струват досегашните градски измервателни станции. По пресмятания на Стефан Лишев цената на новия измервател на въздушната чистота няма да надхвърля 600-800 лева.

Темата на моята докторантура е „Методи и средства за отдалечено измерване параметрите на атмосферния въздух“, обяснява Стефан Лишев. „Има много параметри, но аз съм се съсредоточил върху метеорологичните параметри като температура, влажност, атмосферно налягане и замърсяването на въздуха с въглероден диоксид, летливи органични съединения, които са основно от отработените газове на автомобилите, но и от други източници. В градска среда мога да измеря параметрите на въздуха на разстояние около 5 километра. Една от трудностите в Пловдив са неговите хълмове, тогава разстоянието на измерване е по-малко.“ – коментира докторантът от Техническия университет – филиал Пловдив.

За измерванията си той използва микроконтролерна система и към нея включва сензори за измерване на търсените параметри. Предаването на данни от сензорите към оперативния център става по безжичен начин, позволяващ двупосочна комуникация с предаване и приемане на данни на голямо разстояние. Устройствата, предаващи информация са с ниска консумация на енергия, така че могат да работят дълго без зареждане. Системата използва безжична технология за връзка LoRaWAN, която позволява изграждане на безжична сензорна мрежа, свързвана с Интернет.

Когато датчиците за измерване чистотата на въздуха се качат на дрон се налага и на тях да се подава информация доста от далече. Става дума за технически данни като промяна на параметрите на комуникация, широчина на честотната лента, фактор на разпръскване и др. Използваната модулация може да се уподоби на звуците, които използват прилепите за ориентиране, обяснява разбираемо Стефан Лишев.

Засега докторантът е правил само наземни измервания на чистотата на въздуха. Но вече уточнява първите тестове с дрон, заедно с колегите си от катедра „Транспортна и авиационна техника и технологии“ на пловдивския ВУЗ. „Очаквам, че дронът ще покаже и измери корелацията между височината и замърсяването. По-високо в атмосферата замърсяването ще бъде по-малко, а ние ще измерим точно колко. Знаем, че ветровете в Пловдив духат от запад на изток и е интересно да видим какво е замърсяването в източните и западните квартали на града по едно и също време.“ – казва Стефан Лишев. Той е убеден, че височинните измервания на чистотата на въздуха могат да послужат при формирането на стратегии за пречистването.

Измерванията, на които докторантът Стефан Лишев ще „учи“ своя дрон досега не са правени никъде по света. Подобни има, но се използват много по-скъпи сензори, които не са масово приложими. Българската разработка е с евтини сензори и на базата на повтаряемост на резултатите ще се създава много точна картина на измервания въздух, независимо в коя точка на света. Уредът на младия пловдивски учен позволява един велосипедист или пилот с дрон да даде пълна картина на чистотата на въздуха в град като Пловдив./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...