Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс
България Важно ИЗБОРИ 2022 Политика

Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс

Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс като гласуването продължи и днес. Гласуването на промените мина в протести пред Народното събрание, спорове между депутатите, както и дълги и изморителни заседания, в едно от които депутатите дори слушаха химна.

За разлика от вчерашното заседание, което продължи над 18 часа, днешното не успя да продължи чак толкова дълго, но все пак приключи след 19:00 часа.

На следващите избори ще гласуваме и с хартиени бюлетини, и на машини. Вече ще се използва параван, а не тъмна стаичка при гласуването.

В залата беше отхвърлена идеята на „Демократична България“ за преброителни центрове.

Район „Чужбина“ се запази, но остава, както и на предишните избори, да се решава разпределянето на мандатите. Остана все пак с 40 заявления да се разкрива изборна секция, а не както беше предложено – 100. Влизането в действие на изборния район в чужбина беше отложено за 1 януари 2025 г.

Запази се 15-членният състав на Централната избирателна комисия, запазват се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

Освен това отпадна досегашната разпоредба протоколът от машинното гласуване да се прилага към протокола на СИК, както и данните от протокола от машинното гласуване да се прибавят към тези от протокола на секционната избирателна комисия.

Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори, записаха окончателно депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, необходимо за въвеждане на нов тип машини. Отделно парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...