Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Андрей Райчев: Представете си Нинова вицепремиер. Защо не?
България Важно ИЗБОРИ 2022 Мнения Политика

Андрей Райчев: Представете си Нинова вицепремиер. Защо не?

Андрей Райчев
Андрей Райчев
  • 90% съм сигурен, че президентът ще наложи вето на Изборния кодекс, смята социологът

Само от Нинова зависи дали ще има кабинет на малцинството. Тя вече остави своите за бюлетината, воюва с тях. Само си представете вариант 2 – не коалиция, представете си Нинова вицепремиер. Защо не? Нейната ситуация – много се влоши от вътрешнополитическото положение“. Това заяви социологът Андрей Райчев от ефира на БНТ рано в съботната сутрин. „90% съм сигурен, че президентът ще наложи вето на Изборния кодекс. Дали ще му стигне силата да устои, предстои да разберем“, добави Райчев.

„Едни изборни правила са стабилни, когато всички ги приемат. Може да са глупави, но ако ги приемат, то изборите ще минат нормално“, обясни Райчев.

За връчването на първия мандат за съставяне на кабинет, което се очаква в понеделник, той коментира, че ГЕРБ ще трябва да излезе от загадъчната си полоса.

„Загадката се състои в това искат ли да има правителство или маневрират предизборно. Те не са решили това и ще решат другата седмица“, смята социологът.

Той описа поведението на ГЕРБ. „ГЕРБ е центристка сила. Особено при конфликт, не влиза с бутонките, а отстъпва, дава бонбони, обещава.

Сега не го правят. С хартиената бюлетина те разбиха противниците си. Те бяха пет – Манолова, Трифонов – не влязоха в парламента. Останаха ДБ, ПП и БСП. Отделиха БСП“, обясни поведението им Райчев.

Според него са направили тази операция не заради изборите, а за да отделят БСП от ПП и ДБ и са успели. „Отвориха си огромно пространство за маневри – пред Борисов има много варианти, успя да си ги изработи“, каза социологът.

Той изброи резултатите от политическото поведение на ГЕРБ.

„Първо – никой не може да му попречи на Борисов да каже – „ще стана премиер“.

Само от Нинова зависи дали ще има кабинет на малцинството. Тя вече остави своите за бюлетината, воюва с тях. Само си представете вариант 2 – не коалиция, представете си Нинова вицепремиер. Защо не? Нейната ситуация – много се влоши от вътрешнополитическото положение“, каза Райчев.

Той изброи три ядра, които са против лидера на Левицата – вътрешната опозиция, Софийската организация и Станишев, който „ходи вътре и прави нещо“. Според Райчев Нинова сега цели да удържи на вътрешната опозиция до 2024-а година, когато ще се кандидатира за евродепутат. „Това е единственият начин да се оттегли с достойнство“, смята Андрей Райчев.

Борисов ще се окаже на края на кариерата си … Това със сигурност е последния танц. Той няма да иска. Може да предложи себе си, може да се опита да направи нещо по-широко. Това означава да започне преговори с преките си противници. От последните седмици Борисов флиртува с ДБ“, допълни Андрей Райчев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...