Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Пловдив » Бутат 100-годишна къща в Пловдив! Абе, къде е Минеков?
Пловдив Пловдив Важно Район Централен

Бутат 100-годишна къща в Пловдив! Абе, къде е Минеков?

Къде е министърът на културата Велислав Минеков да дойде веднага да спаси 100-годишна къща от разрушаване? Това се питат живеещи и работещи на пловдивската улица „Йосиф Шнитер“. От няколко дни един парцел там е ограден с предпазни огради и е започнато събаряне на достолепна къща, сигнализират пловдивчани.

Сградата е строена през 20-те години на ХХ век, но времето не е оставило сериозен отпечатък върху визията й. До вчера, когато започна събарянето й.

Къщата е част от уличен ансамбъл, което означава, че всякаква намеса по нея трябва да се съгласува с НИНКН и институтът трябва да даде становище. Миналата година проектът е бил внесен за одобрение от администрацията на „Централен“. Районните архитекти отказали да го одобрят, тъй като предвиждал издигане на още един етаж нагоре и застрояване настрани, което не отговаря на Работния устройствен план (РУП) на района. След известно време изчакване проектантите сами изтеглили документите.

Разрешението за строеж е факт година по-късно. Документът е  с дата 13 септември 2022 г. и е влязло в сила на 3 октомври 2022 г. „Ако община Пловдив е одобрила проекта във вида, в който е бил при нас, е скандално“, коментира кметът на „Централен“ Георги Стаменов, цитиран от Пловдив24.

Разрешението за строеж е издадено от голяма община, потвърдиха от институцията. Проектът е бил съгласуван с НИНКН, а параметрите на бъдещата сграда са по одобрен от 2005 г. подробен устройствен план. Всъщност, според този ПУП не само тази сграда, а и съседните й по ул. „Йосиф Шнитер“ не се запазват.

Обектът, за който е издадено строително разрешение, е за ново строителство, а не за запазване на съществуващата къща, тъй като сградата не е единична недвижима културна ценност. Задължително условие при наличие на уличен ансамбъл е проектът да се съгласува с НИНКН. В конкретния случай в общината е пристигнал съгласуван проект, който предвижда събаряне.

Тъй като законът не защитава сгради без статут, община Пловдив неотдавна предложи на НИНКН списък със сгради с потенциал да придобият статут. По преписката все още няма движение и е твърде възможно докато се вземе окончателно решение още десетки хубави стари сгради в централната градска част да паднат жертва на амбициите на собствениците си.

Още

Разрушиха сградата на бившата тютюнева фабрика „Родопи“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...