Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » По Еклесиаст: Илън Мъск ще дойде, и правителство ще има
България Важно Мнения Политика Съботен цикъл

По Еклесиаст: Илън Мъск ще дойде, и правителство ще има

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл


Когато си поживял по-дълго, в главата ти се появява коварната мисъл да се правиш на пророк. Опитът показва, че ако ѝ се оставиш на тази мисъл да те води, най-често ставаш за резил. Трябва да не е случайно, че библейските пророци са пророкували, когато са забравили годините си. Но те и да са ставали за смях в своето време, вековете са изчистили от съмнения казаното от тях и са го излъскали до блясъка на абсолютните истини.
Пример – Еклесиаст Проповедника е казал и е записано и запомнено, че: „Каквото е било, пак ще бъде. Каквото се е правило, пак ще се прави – няма нищо ново под слънцето.“
И ето го нашия напън да потдакваме на Еклесиаста. По времето на социализма градските ръководства на окръжните градове се изтрепваха да се борят за домакинството на разходките за дипломатическия корпус у нас, които Т. Живков ежегодно организираше. Защото партията отпускаше изобилен ресурс за ремонтиране и излъскване на инфраструктурата в града домакин. Правеше го със смешната от днешна гледна точка надежда, че акредитираните у нас дипломати ще останат с убеждението, че навсякъде у нас е така подредено.

Хитровати местни управници около Белоградчик решиха, че могат да измъкнат държавен ресурс за благоустрояване като измислят, че възхитен от Белоградчишките скали, Илън Мъск е направил резервация за догодина в селска кръчма

И са на път да успеят, защото министърът на туризма, чийто най-малък недостатък е, че е служебен, а не истински министър, без дори да му е минало през ума да разпореди проверка на истинноста на твъдението, заговори за организация на височайшето посещение. Няма нищо ново под слънцето.

И в международен план. Някогашният икономически съюз на Съветския блок СИВ следеше строго търговските взаимоотношения на страните членки със свободния пазар на капиталистическия свят. Правеше го с умопомрачителната надежда, че по този начин ще изсуши икономическите корени на капитализма.

Сега ЕС и ЕК с почти същата наивна надежда, че по този начин ще изсушат корена на путинизма в Русия, настойчиво изкривяват правилата на свободния пазар. Под европеската диктовка и великодушно изключение „Лукойл“ ще произвежда горива от евтин руски петрол, но само за българските сиромаси. Никаква възможност да изнася.

В същото време от компанията се очакват свръхпечалби, с които да се подпомагат същите тези сиромаси. Както би казал народният умотворител, от сиромаси купувачи свръхпечалба е като да чакаш от жаба вълна. Лъжа и демагогия. Каквото се е правило, пак се прави.

От ГЕРБ – СДС обявиха, че ще представят правителство, нищо че не очакват нужната подкрепа в парламента. Някогашният участник в миманса на силния СДС, сега горд лидер на кухата абривиатура със силен съюзник Румен Христов каза:“Надяваме се на съвестта на народните представители, а не на партийните сметки“. Някой да е забелязал съвест в последните парламенти, а и в предишните?
Казват, че неприятното, което е било пророкувано, по-леко се понасяло.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...