Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » САЩ оттеглят обвиненията срещу изпълнителния директор на Huawei
Важно Свят

САЩ оттеглят обвиненията срещу изпълнителния директор на Huawei

Министерството на правосъдието на САЩ оттегли всички обвинения срещу изпълнителния директор на Huawei Мън Ванчжоу, която беше задържана от Канада в продължение на почти три години след американска заповед по обвинения, свързани със санкциите срещу Иран.

Мън, която се бореше срещу екстрадиция в САЩ, докато Отава се бореше с предполагаемия ответния арест на двама канадци от страна на Китай, беше освободена през 2021 г. след постигане на споразумение с американските власти за отлагане на наказателното преследване.

Министерството на правосъдието обяви днес, че периодът на споразумението е изтекъл, без тя да го наруши, поради което обвиненията са напълно отпаднали и не могат да бъдат преразглеждани.

Случаят се превърна в сериозен проблем в отношенията между Китай и Канада и Съединените щати.

Мън, 50-годишната дъщеря на Жът Джънфей, милиардера основател на китайския телекомуникационен гигант, беше главен финансов директор на Huawei, когато беше арестувана във Ванкувър през декември 2018 г.

Съединените щати поискаха ареста ѝ заради манипулация и измама на банката HSBC във връзка с предполагаемите ѝ усилия да прикрие нарушения на американските санкции срещу Иран от страна на свързаната с Huawei компания Skycom.

През същия период, в който Мън беше държана под домашен арест, Вашингтон засили кампанията си срещу използването на оборудване на Huawei в САЩ и съюзниците, заявявайки, че то представлява сериозна заплаха за сигурността.

Междувременно Китай арестува и задържа двама канадци – бившия дипломат Майкъл Ковриг и бизнесмена Майкъл Спавор, принуждавайки ги да водят преговори, които станаха известни като “заложническа дипломация”.

Сделката на САЩ за отлагане на наказателното преследване и освобождаването и репатрирането на Мън и двамата канадци станаха в рамките на строго организирана поредица от действия през септември миналата година.

Но това не сложи край на натиска от страна на САЩ да изключат Huawei – един от най-големите доставчици на мрежови и 5G технологии в света, от пазарите и системите на съюзниците.

Американските власти твърдят, че оборудването на Huawei би могло да осигури на китайския разузнавателен апарат нелегален достъп до телекомуникационните мрежи на съперниците.

Съединените щати забраниха оборудването на Huawei за правителствена употреба и възпрепятстваха използването му на търговския пазар.

През май тази година Канада забрани оборудването на Huawei в своята 5G мрежа./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...