Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Дянков: Ако нямаме редовен бюджет до напролет, сбогом на Еврозоната
България Важно Мнения Политика Портфейл

Дянков: Ако нямаме редовен бюджет до напролет, сбогом на Еврозоната

Симеон Дянков
Симеон Дянков

Ако нямаме редовен бюджет на пролетта на 2023 г., изпускаме влака за влизане в Еврозоната. Това предупреди първият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков. В интервю за Нова телевизия той посочва, че следващият прозорец за членство ще е едва през 2026 г.

Принципно според Дянков внасянето на удължителен бюджет от служебното правителство е правилен ход, тъй като по този начин се парират политическите наддавания на партии – БСП, ПП, а и на ГЕРБ. Въпросът е разбира се докога този удължителен бюджет ще е правилна стъпка? Затова и, смята Дянков, пролетта, до началото на април месец 2023, трябва да има вече редовен бюджет – именно тогава се взимат решенията за влизане в Еврозоната. „И от тази гледна точка това означава редовно правителство. Не редовен бюджет със служебно правителство, а редовен бюджет с редовно правителство.“ Освен високата инфлация и неизпълнението на Маастрихстките критерии, липсата на редовно правителство също е сред темите в Брюксел по отношение на потвърждаването на бъдещото ни членство, обясни Дянков.

Като мярка за борба с инфлацията, Симеон Дянков посочи решение за временен таван върху цените на някои хранителни стоки, по примера на Гърция и Испания. Например за стоки като хляб, сирене, яйца масло, стоки наистина от първа необходимост

„Това като временна мярка може много бързо да укроти инфлацията.“ Според финансиста това би имало много по-голям ефект от намаляване на ДДС за някои стоки. Последното е доказало, че няма отражение на самите потребители, а и секторите не са изсветлявали, какъвто аргумент се прилага постоянно, обясни Симеон Дянков. „Това е един от тези митове, които се използват в България. Трябва да се стремим цялото ни ДДС да е 20%. А не да има пробойни за един или друг сектор“, посочи Дянков.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...