Новини от Пловдив » Свят » Иран закри моралната полиция след два месеца протести и много смърт
Свят

Иран закри моралната полиция след два месеца протести и много смърт

Протестите в Иран продължават вече месеци

Иран разпусна своята морална полиция след повече от два месеца на протести в страната, съобщава „Франс прес“.

Водените от жени демонстрации, наречени „бунтове“ от властите, започнаха след смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, след като беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло.

Моралната полиция няма нищо общо със съдебната система и е премахната, заяви главният прокурор Мохамад Джафар Монтазери, цитиран от информационната агенция ISNA.

Моралната полиция – известна официално като Gasht-e Ershad, или „Насочващ патрул“ – беше създадена от твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад, за да „разпространи културата на скромност и хиджаб“ – задължителното покриване на главата при жените. Отрядите започнаха да патрулират през 2006 г.

Новината за премахването ѝ идва ден, след като Монтазери съобщи, че се обмислят промени в закона, задължаващ жените да покриват главите си с хиджаб.

След смъртта на Амини нарастващ все повече жени в Иран отказват да носят хиджаб, особено в модерната северна част на Техеран.

Носенето на хиджаб стана задължително за всички жени в Иран през април 1983 г. – четири години след революцията от 1979 г., която свали подкрепяната от САЩ монархия.

Вчера президентът Ибрахим Раиси заяви, че републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, но има методи за прилагане на Конституцията, които могат да бъдат гъвкави.

След въвеждането на закона за хиджаба и с промяната на нормите за облекло стана обичайно да се виждат жени, обути в тесни дънки и с широки, цветни забрадки.

През юли тази година обаче крайно консервативният Раиси призова за мобилизиране на „всички държавни институции за прилагане на закона за забрадките“.

Въпреки това много жени продължиха да нарушават правилата.

Иран обвинява своя заклет враг Съединените щати и техните съюзници, включително Великобритания, Израел и кюрдски групировки, базирани извън страната, в подклаждането на уличното насилие, което правителството нарича „бунтове“.

Регионалният съперник на Иран – Саудитска Арабия, също си служеше с морална полиция, за да наложи правилата за обличане и други норми за поведение при жените. От 2016 г. насам силите там обаче са премахнати вследствие на натиска на сунитското мюсюлманско кралство да се отърси от суровия си имидж.

Още

Властите в Иран застреляха младеж, празнувал отпадането на отбора от Световното в Катар

Изгониха от стадиона протестираща иранка

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...