Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Света литургия в Арменската църква в Пловдив на 11 декември, показват каменна плоча с датата на освещаването
Важно Градът Култура Общество Пловдив

Света литургия в Арменската църква в Пловдив на 11 декември, показват каменна плоча с датата на освещаването

Отец Храч Мурадян показа каменна плоча с датата на освещаването на арменския храм "Сурп Кеворк" в Пловдив, снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

На специална каменна плоча е изписана точната дата на освещаването  на Арменската апостолическа църква „Сурп Кеворк” в Пловдив – 9 декември 1828 година. Тя се намира в отделно помещение в храма, което ще стане официална приемна за гости и ще бъде открито следващата неделя, 11 декември. Това разказа пред ПловдивПрес дер/отец/ Храч Мурадян – духовен пастир на арменците в Пловдив.

Отец Храч Мурадян показа пред ПловдивПрес новото помещение в храма, което ще стане официална приемна за гости. Снимка: ПловдивПрес

Същият ден от 10:30 часа ще бъде отслужена празнична Света литургия по повод 194 от освещаването на  Арменската апостолическа църква „Сурп Кеворк“. На нея ще присъства Н.П. епископ Татев Агопян, архиерейски наместник на ААПСЦ в България.

В помещението, реставрирано с помощта на няколко арменски семейства, са сложени вече две големи икони  на апостолите Вартоломей и Тадей, донесли християнството в Армения. Армения е първата държава, която приема християнството за официална държавна религия през 301 година от светеца Григорий Просветител.

 

Отец Храч Мурадян в новото помещение към Арменската църква, снимка: ПловдивПрес

В храма „Сурп Кеворк” в Пловдив се съхраняват частица от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос, и мощи на Йоан Кръстител, Николай Чудотворец, Свети Мина, Свети Георги, Св. Григорий Богослов, Свети Пантелеймон и други.

Светините са донесени в храма “Сурп Кеворк” от арменци, прокудени вследствие на геноцида в Турция през 1915 година. По времето на комунизма и до края на 90-те години всички предмети, пренесени от Турция, са били скрити в два големи сандъка. През 2001 година са ремонтирани две помещения в църквата, където са изложени мощите и предметите.

На Коледа, Велкден и Кръстовден на олтара се слага мощехранителницата, в която се пази парчето от Светия кръст, за да за да могат вярващите да се поклонят пред тях и да изпитат чудодейната сила и въздействие.

Арменската църква „Сурп Кеворк“ в Пловдив, Снимка: ПловдивПрес

Както вече ПловдивПрес съобщи днес отец Храч Мурадян отслужи литургия и благослови празничната културна програма, с която стартираха тържествата по повод 194 от освещаването на храма и на която специален гост беше „Мисис България Интернешънъл 2022“  Мани Вартан.

В храма той изнесе проповед от Евангелието от Лука и разказа притча за един стопанин, който имал лозе. В него посадил смокиново дърво, но в продължение на три години не давало плод. Собственикът идвал всяка година, но не намирал плод. На четвъртата година казал да градинаря да изкорени дървото. Той го помолил и тази година да го остави, ще го натори и ако не даде плод, тогава да го отсече. „Трябва да се покайваме, за да не ни последва съдбата на смокинята“, е посланието, което отправи отец Мурадян. Той обяви пред миряните, че следващата неделя ще  бъде отслужена празнична Света литургия по повод 194 от освещаването на  храма „Сурп Кеворк“.

Отец Храч Мурадян, снимка: ПловдивПрес

Църквата “Сурп Кеворк” първоначално е била Източно православна, посветена на св. Георги Победоносец. През 1149 в двора на църквата с почести е бил погребан знатния епископ Алвизиус от Арас, изпратен със специална мисия от френския крал Луи VII в двора на Византийския император Мануел I Комнин в Константинопол по време на Втория Кръстоносен поход (1143 – 1180). Още през 1767 тази църква е била преотстъпена на Пловдивската Арменска Епархия. В сегашния си вид църквата е възстановена през 1828 година. Това е единствената църква със странични отделения освен централния кораб: едно за жените и друго за мъжете. Към храма е бил построен параклис. След няколко реконструкции добива днешния си вид.

През 1920-1922 г. прокудените от младотурското правителство арменски бежанци, вследствие на геноцида от 1915 г. и гръцко-турската война, донасят вярата си в Пловдив и спасяват древната утвар от поругаване от храмовете в Родосто, Малгара, Чорлу, Одрин. Днес част от тези предмети са подредени в уникалната за България и света музейна експозиция в криптата на църквата. Тя бе открита през 2001 година по случай 1700-годишнината от приемането на християнството за държавна религия през 301 г. в Армения. Тук се съхраняват многобройни настолни и нагръдни кръстове, мощехранителници, потири, ръкописни библии, требници и много други предмети.

Отец Храч Мурадян отслуги литургия в храма „Сруп Кеворк“, снимка: ПловдивПрес
Дер Храч Мерадян благослови миряните в църквата „Сурп Кеворк“, снимка: ПловдивПрес

Голяма ценност за храма са неговите стари икони, изписвани от зографи. Между тях са „Света Богородица Пътеводителка“, създадена в края на XVIII век от неизвестен арменски майстор, иконата „Богородица с Младенеца“ – картина с красиво резбована позлатена рамка, дело на Никола Одринчанина, изписана през 1838 г. Негови са и типичните за арменските църкви от XIX век платна на светци и библейски епизоди.

Снимка: ПловдивПрес

/ПловдивПрес

Още новини по темата

„Мисис България“ Мани Вартан и деца украсиха коледната елха в двора на Арменската църква в Пловдив

 

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...