Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Проф. Николай Габровски от „Пирогов“ е номиниран за премиер, президентът връчи мандата на ГЕРБ-СДС
България Важно Политика

Проф. Николай Габровски от „Пирогов“ е номиниран за премиер, президентът връчи мандата на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС. Това е неврохирургът от „Пирогов“ професор Николай Габровски, който е номиниран за премиер от ГЕРБ-СДС. Той получи папката с мандата от президента Румен Радев. „Аз бях номиниран, за мен е въпрос на дълг и чест да има правителство и ще положа всички усилия това да стане. За съжаление има множество кризи. Ще предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността и професионализма“, заяви професор Габровски на президента Радев.

„Уважаеми, г-н Габровски, връчвам Ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, обърна се президентът Радев към проф. Габровски. „Като политическа сила, получила най-много гласове на изборите, Вашата отговорност за съставянето на правителство е най-голяма“, каза от своя страна президентът и пожела успех на ГЕРБ-СДС.

„Преди 40 дни точно с вашата парламентарна група започнахме серията от консултации преди връчване на проучвателния мандат. Както тогава и днес искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма.Силно се надявам допълнително време, което отпуснах за консултации, да е спомогнало за намиране на удачна формула за съставяне на кабинет, а също и за търсене на достатъчно политическа подкрепа в парламента“, каза още Радев.

„ГЕРБ ще предложи състав на правителство“, заяви вчера лидерът на партията Бойко Борисов. По думите му един от вариантите е да предложат неутрален премиер, който да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които ще работят през следващите месеци всички парламентарно представени партии.

В петък представители на формациите в парламента коментираха предстоящото връчване на първия мандат. „Тройна коалиция (ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“), както ние я наричаме „хартиена коалиция“, е съвсем възможна“, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. Йордан Цонев от ДПС коментира, че очакват ГЕРБ-СДС да се отнесат сериозно и да започнат сериозните разговори за съставяне на кабинет. Според председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов ГЕРБ ще си останат с предложението за кабинет, защото няма да съберат мнозинство. По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, левицата няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС.  Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че разговор за подкрепа от ДБ на първия мандат няма абсолютно никакви предпоставки на фона на приетите промени в Изборния кодекс. „Ние сме готови на диалог по конкретни политики, ако бъдем поканени на такъв“, заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.

Консултациите започнаха още на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна последователно с „Продължаваме Промяната“, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“ и „Демократична България“ и „Български възход“.

Държавният глава пред всички партии заяви необходимостта от редовно правителство. „Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре – и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт, и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство“, каза Румен Радев.

Държавният глава отбеляза в последните консултации с „Демократична България“, че третият проучвателен мандат за съставяне на кабинет ще бъде след Нова година, тъй като, по думите му, най-неблагоприятен вариант за изборите е те да са през януари или февруари. По този начин, ако третият проучвателен мандат бъде връчен през януари, изборите ще могат да се организират най-рано през март месец 2023 година.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...