Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Пловдив » Младежи от пловдивски училища мерят сили в коледното състезание на знаещите
Образование Пловдив Пловдив Важно

Младежи от пловдивски училища мерят сили в коледното състезание на знаещите

  • Престижната надпревара, организирана от Клуб „Квант“ към Технически университет-София, филиал Пловдив ще се проведе на 9 декември

Тазгодишното издание на коледното състезание на знаещите е под надслов „Физиката- игра и наука“. Надпреварата , организирана от клуб „Квант“ – ТУ ще стартира на 9 декември 2022г. от 15ч. в аулата на Технически университет -София, филиал Пловдив .

В състезанието ще вземат участие три отбора- от ОМГ „Академик Кирил Попов“, от Езикова гимназия „Пловдив“ и смесен тим, съставен от ученици от няколко пловдивски училища.

В първи кръг състезателите ще получат задачи на място , под формата на физичен или химичен експеримент. Те ще разполагат само с една минута за размисъл, преди да обяснят с научни термини демонстрирания опит.

Във втори кръг ще трябва да отговарят на логически задачи от областта на механиката, термодинамиката, оптиката или астрофизиката.

Трети кръг съдържа т.нар.“Рискова задача“,  която носи най-много точки при верен отговор, но при грешен те се присъждат на конкурентния отбор.

Състезателите ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от учени и преподаватели от няколко пловдивски университета. Председател е д-р Стефан Николов- асистент в катедра „Експериментална физика“ в ПУ “Паисий Хилендарски“.

“Квант“ – Технически университет е единственият в България ученическо-университетски клуб на знаещите. Основан е през 2003-та от учителя по физика Васил Базелков и пловдивския филиал на Техническия университет, а идеята му е да покаже на младите хора забавното и интересното в света на науката. Вече 20 години, преподавателят и неговите възпитаници опознават света на физиката, химията и технологиите с помощта на опити, експерименти, астрономически наблюдения и логически задачи. „От малката игра – към голямата наука“ – това е девизът на Васил Базелков, чиито възпитаници са част от българския и световен научен елит.

Очакваме ви на 9 декември в 15ч. в Аулата на ТУ-София, филиал Пловдив на ул.“Цанко Дюстабанов“ 25

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...