Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Унгария блокира 18 милиарда евро помощ за Украйна
Важно Войната в Украйна Свят

Унгария блокира 18 милиарда евро помощ за Украйна

Унгария блокира решението за отпускане помощ от 18 млрд. евро за Украйна на днешното заседанието на финансовите министри на страните-членки в ЕС. Унгарският министър Михай Варга се изказа от името на страната против приемането от Европейския съвет на законодателните поправки, позволяващи отделянето на тази сума. „Унгария е против поправки във финансовото законодателство“, заяви Варга по време на откритата част от заседанието на съвета по икономически и финансови въпроси. В крайна сметка финансовите министри решиха да отложат двете ключови гласувания – за международно подкрепено данъчно споразумение и за новия пакет финансова помощ за Украйна.

Причина за ветото на Унгария стана неразрешеният спор за кохезионните фондове на страната. Унгария е на път да загуби €7,5 млрд. по плана за възстановяване и развитие, след като не успя да завърши поредица от реформи, наред с други проблеми, и относно корупцията, нередностите в обществените поръчки и конфликтите на интереси при държавни служители. Освен това може да загуби и други €5,8 млрд. безвъзмездни евросредства за възстановяване на последствията от ковид пандемията. Така общата стойност на пропуснатите европейски пари от страната ще възлезе на €13,3 млрд.

Безпрецедентното замразяване на еврофондове за Унгария бе препоръчано миналата седмица от Европейската комисия, съгласно новия механизъм, предназначен да защити финансовите интереси на ЕС. Тази препоръка беше изпратена на финансовите министри, които имат последната дума. Сега обаче решението бе отложено.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...