Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Борисов: Коалиция „Лукойл“ не дава да връщаме по 1 лев на хората от горивата
България Важно Енергетика ИЗБОРИ 2022 Мнения Политика Посоки

Борисов: Коалиция „Лукойл“ не дава да връщаме по 1 лев на хората от горивата

В парламента има нова коалиция – коалицията „Лукойл“, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг.

БСП, ПП, Възраждането и Възхода не подкрепиха да връщаме по 1 лев на българските потребители от нафтата и бензина А95, обясни той. Това са четирите проруски партии, които продължават да искат милиарди долари, които да изтичат през „Газпром“ и неговите дъщерни фирми и „Лукойл“ през неговите дъщерни фирми за войната, която Путин води в Украйна, заяви Бойко Борисов. Той благодари на ДБ и ДПС, които нарече евроатлантически партии.

2 млрд. и 100 млн. е печалбата на „Лукойл“ тази година. Защо от догодина ще си внасят вноските? Тая година като са изсмукали от джоба на българите парите за нафтата и бензина, защо от тази година не го направят?, запита риторично Борисов. Каква е тая година? Годината на партията на промяната. Те тая година са се напечелили – от 2,1 млрд. 700 млн. могат да дадат, добави лидерът на ГЕРБ.

По-рано енергийната комисия не подкрепи 1 лв/л компенсация за бензина и дизела. „Не всичко е загубено! Борбата продължава в пленарна зала!“, закани се Делян Добрев в социалните мрежи. На пресконференцията той показа познатата схема с кораба с барелите руски петрол, който купува „Литаско“, преработва го в Лукойл-Нефтохим в Бургас на ишлеме и продава готовите горива на 3,50. „Днес отхвърлиха да обложим с вноска Литаско, тя да отива във Фонда за енергийна сигурност. Там събираме ресурси, за да компенсираме тока. Така можеше да компенсираме горивата. И горивата да станат 2,50“, заяви Делян Добрев.

Текстът, предложен от ГЕРБ обаче бил подкрепен само ДБ и ДПС, но по един техен депутат липсвал и така не минал. Добрев обаче се спря на предложението на ДБ за Лукойл, което е минало с гласовете на ГЕРБ – за назначаването на особен управител „ако те решат да затворят предприятието да се назначи такъв от държавата, който да управлява“. Според него е имало такъв в Италия и Австрия. „Не им го национализираме предприятието, слагаме директор и то да работи. Този законопроект го приехме с няколко депутати от ПП, но Сабрутев гласува с БСП и „Български възход“. По нашия те гласуваха заедно „срещу“. По закона на ДПС от миналата седмица, че не може да се изнасят преработените продукти от руски петрол „за“ бяхме само ДПС, ГЕРБ и ДБ, а четирите партии в коалицията Лукойл бяха против“, обясни още бившият енергиен министър.

Добрев настоя, че миналата година Лукойл е работил с 50% руски петрол. „Тезата, че не могат да работят с друг освен с руски петрол и че ще затворят ако не е такъв, сами доказват че не е вярно. Днес питах шефа на митниците. С дерогацията пак ще работят 50 на 50. Защо тази година работят на 90% – ми защото е с лев отстъпка. Но той не отива при потребителите. Като направим опит тая дерогация да е за българите, коалицията Лукойл гласува против“, атакува той БСП, ПП, „Възраждане“ и „Български възход“.

От ГЕРБ посочиха, че служебният кабинет обещава да обложи Лукойл със свръх печалба. „Това зависи дали ще си върнат фирмите в България и в края на годината техният счетоводител колко ще напише, че е печалбата. Ние се молим те да не ни излъжат. Ако няма закон, който да им взема разликата между брента и уралския нефт, всичко зависи от добрата им воля“, смята обаче Делян Добрев. А Борисов посочи, че тази година за изсмукали печалби от 2,1 млрд. и попита защо не дадат 700 млн. от тях сега, а не да се чака догодина.

На въпрос дали се е срещал с турския президент Реджеп Ердоган, Борисов отново повтори, че не е. „Аз отидох на вечерня, слагаха ме на трон, аз не исках да седна, всичко пред камерите и от там на колата, може да се види кога сме минали границата. Ако се срещна с Ердоган е чест, ще го снимам, защото е в полза на България. Без тях мигрантската криза не може да се реши“, добави бившият премиер. И посочи, че в Турция се строят терминали за втечнен газ, можело сега да станем съсобственици както сме купили 20% от Александрупулис. „Ако сме отговорни, държавата трябва да се включи като съакционер, за да си докарваме танкери, а не както направиха Кирил Петков и Асен Василев, или който им е бил министър – не си резервираха капацитет в Гърция, а пратиха частна компания“, смята лидерът на ГЕРБ.

Борисов е доволен и от задвижването на антикорупционното законодателство. „На първо четене тези важни закони, касаещи и ПВУ, минават ударно и се надявам законите, пратени от Министерски съвет по ПВУ, също така да минат. Утре е важно на комисия да мине подкрепата за Украйна и в петък да се гласува в зала, защото в момента демократичният свят е в подкрепа на Украйна. И дори не може да си представите какво огромно влияние взима това във всички решения на ЕС. Ние сме заели твърд курс и се надявам ратификацията за подкрепата за даване на въоръжение за Украйна нашата ПГ да го подкрепи“, даде заръка на своите депутати той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...