Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Иван Демерджиев: България се представи достойно, въпросът за Шенген беше политически
България Важно Политика

Иван Демерджиев: България се представи достойно, въпросът за Шенген беше политически

Иван Демерджиев

България се представи достойно в усилията си за присъединяване към Шенген. Готовността на страната ни за Шенген беше призната от всички европейски институции. Това коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Въпросът беше политически. Две държави решиха друго, а 25 ни подкрепиха безрезервно и много прозорливо, смятайки че това е правилното решение“, заяви Демерджиев, цитиран от БНТ.

Работата по присъединяването ни в Шенген продължава, увери Демерджиев. Той е получил уверение от колегата си от Швеция, която поема председателството на ЕС, че шведското председателство също ще положи усилия в тази посока.

Демерджиев изрази увереност, че в рамките на следващата година България ще постигне положителен резултат за Шенген.

„Австрия даде знак, че е готова на компромиси. Ние им предлагаме много неща, включително съвместни наряди и техни представители да дойдат по нашата граница. Готови сме за конструктивни решения, стига те да са свързани с подобряване охраната на границата ни и същински изисквания за Шенген.

Нидерландия няма конкретни изисквания, а в позицията ѝ няма нищо конструктивно. Те искат доклад по механизъм, който в България не съществува от 2019. Конкретни аргументи за нашите действия или бездействия Нидерландия няма. Механизмът, към който Нидерландия реферира, е отменен през 2019. Убеден съм, че разговорите с Австрия ще бъдат конструктивни. Разчитаме и Нидерландия да премине на същата плоскост“, каза Демерджиев.

В отговор на въпрос дали България ще предприеме ответни мерки след ветото на Нидерландия, Демерджиев заяви, че „в момента обмисляме диалог, а когато се изчерпат средствата на диалога, ще ви уведомим за следващите стъпки“./ПловдивПрес

Още новини п отемата

Отхвърлиха приемането на България в Шенген

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...