Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Симеон приел във „Врана“ Митрофанова и руски клирици
България Важно Кадър на деня Политика Посоки

Симеон приел във „Врана“ Митрофанова и руски клирици

патриаршия.ру

С публикация на официалния си сайт бившият премиер Симеон Сакскобургготски потвърждава факта, че вчера се се състояла негова среща с волоколамския митрополит Антоний. Новината първо бе разпространена от сайта на руската патриаршия – патриаршия.ру.

„Н.В. Цар Симеон II прие в двореца „Врана“ волоколамския митрополит Антоний“ е заглавието на публикацията. На публикуваното изображение се вижда и руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Посочва се, че делегацията е от Руската православна църква, която е в София за 70-годишнината на Подворието и празника на храма „Св. Николай Мирикийски“. На срещата са присъствали и предстоятелят на Подворието архимандрит Васиан Змеев, протоиерей Игор Якимчук и свещеник Александър Ершов.

Митрополит Антоний е поднесъл приветствие от името на светейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като е отбелязал приноса на Симеон Сакскобургготски за съхранението на единството на Българската православна църква и укрепването на позициите й в българското общество.

Симеон Сакскобургготски е изпратил благопожелания до главата на Руската църква патриарх Кирил.

Гостите са разгледали православния параклис в Двореца „Врана“ и са се помолили за здравето на Царския дом и българския народ.

Посещението на митрополит Антоний и службата в Руската църква в София предизвикаха вълнения. Руската делегация бе посрещната от малък, но шумен протест срещу изявата.

патриаршия.ру

От „Демократична България“ поискаха още вчера в парламента да бъде изяснено как митрополит Антоний е влязал у нас. Също така видяха в идването на волоколамския митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московската патриаршия, застрашаване на националната сигурност и натиск за признаване на църквата в Скопие.

Според журналиста Горан Благоев Синодът ни е знаел, че Антоний е в България. „Официалната информация е, че Антоний е в България по покана на предстоятеля на Руското подворие архимандрит Васиан Змеев, който е негов подчинен. Но това става с благословията на партиарх Неофит. Съдейки по тази информация на синодалния сайт Синодът е знаел, че Антоний пристига в България и е дал разрешение и одобрение и неслучайно в литургията е участвал старши синодален член, какъвто е Ловчанският митрополит Гавриил“.

Журналистът Горан Благоев смята, че вероятно за визитата са знаели и в президентството, описва Нюз.бг.

„Въпросът е какво ще работи той тук“, задава въпрос Горан Благоев коментирайки литургията в Руската църква в София. Знаково е, че освен Митрофанова на литургията са присъствали висш дипломат от посолството на Беларус и посланици от Македония и Сърбия.

Според журналиста това по-скоро означава опит за някаква работа, свързана с балканското влияние на Русия. Той се позова и на „прокраднала се информация“, че представителят на Руската патриаршия в София, какъвто имаме от години, сега става представител и за Северна Македония. Това е практика и от наша гледна точка може да ни поласкае, че се признава близостта между българи и македонци, но е проблем, тъй като този руски представител няма да работи за българо-македонските интереси, а са руските интереси.

В коментар за руска медия по-късно през деня посланик Елеонора Митрофанова се оплака от блокирането на служебния й автомобил от протестиращите край Руската църква в София и макар и да признава, че ситуацията не е представлява опасност, то заявява, че опасност витае във въздуха.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...