Новини от Пловдив » България » България » Симеон приел във „Врана“ Митрофанова и руски клирици
България Важно Кадър на деня Политика Посоки

Симеон приел във „Врана“ Митрофанова и руски клирици

патриаршия.ру

С публикация на официалния си сайт бившият премиер Симеон Сакскобургготски потвърждава факта, че вчера се се състояла негова среща с волоколамския митрополит Антоний. Новината първо бе разпространена от сайта на руската патриаршия – патриаршия.ру.

„Н.В. Цар Симеон II прие в двореца „Врана“ волоколамския митрополит Антоний“ е заглавието на публикацията. На публикуваното изображение се вижда и руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Посочва се, че делегацията е от Руската православна църква, която е в София за 70-годишнината на Подворието и празника на храма „Св. Николай Мирикийски“. На срещата са присъствали и предстоятелят на Подворието архимандрит Васиан Змеев, протоиерей Игор Якимчук и свещеник Александър Ершов.

Митрополит Антоний е поднесъл приветствие от името на светейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като е отбелязал приноса на Симеон Сакскобургготски за съхранението на единството на Българската православна църква и укрепването на позициите й в българското общество.

Симеон Сакскобургготски е изпратил благопожелания до главата на Руската църква патриарх Кирил.

Гостите са разгледали православния параклис в Двореца „Врана“ и са се помолили за здравето на Царския дом и българския народ.

Посещението на митрополит Антоний и службата в Руската църква в София предизвикаха вълнения. Руската делегация бе посрещната от малък, но шумен протест срещу изявата.

патриаршия.ру

От „Демократична България“ поискаха още вчера в парламента да бъде изяснено как митрополит Антоний е влязал у нас. Също така видяха в идването на волоколамския митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московската патриаршия, застрашаване на националната сигурност и натиск за признаване на църквата в Скопие.

Според журналиста Горан Благоев Синодът ни е знаел, че Антоний е в България. „Официалната информация е, че Антоний е в България по покана на предстоятеля на Руското подворие архимандрит Васиан Змеев, който е негов подчинен. Но това става с благословията на партиарх Неофит. Съдейки по тази информация на синодалния сайт Синодът е знаел, че Антоний пристига в България и е дал разрешение и одобрение и неслучайно в литургията е участвал старши синодален член, какъвто е Ловчанският митрополит Гавриил“.

Журналистът Горан Благоев смята, че вероятно за визитата са знаели и в президентството, описва Нюз.бг.

„Въпросът е какво ще работи той тук“, задава въпрос Горан Благоев коментирайки литургията в Руската църква в София. Знаково е, че освен Митрофанова на литургията са присъствали висш дипломат от посолството на Беларус и посланици от Македония и Сърбия.

Според журналиста това по-скоро означава опит за някаква работа, свързана с балканското влияние на Русия. Той се позова и на „прокраднала се информация“, че представителят на Руската патриаршия в София, какъвто имаме от години, сега става представител и за Северна Македония. Това е практика и от наша гледна точка може да ни поласкае, че се признава близостта между българи и македонци, но е проблем, тъй като този руски представител няма да работи за българо-македонските интереси, а са руските интереси.

В коментар за руска медия по-късно през деня посланик Елеонора Митрофанова се оплака от блокирането на служебния й автомобил от протестиращите край Руската църква в София и макар и да признава, че ситуацията не е представлява опасност, то заявява, че опасност витае във въздуха.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...