Новини от Пловдив » Важно » Продадоха най-старите дънки в света за 114 000 долара
Важно Суматоха

Продадоха най-старите дънки в света за 114 000 долара

Мъжки работни панталони, за които служителите на търг в Ню Йорк смятат, че може да са най-старите дънки в света, са продадени за 114 000 USD, предаде Би Би Си.

Панталоните са намерени в потънал сандък при корабокрушение през 1857 г. близо до бреговете на Северна Каролина.

Те са с пет копчета и се смята, че са принадлежали на миньор.

Дънките бяха сред 270-те сувенира от епохата на Златната треска, които бяха продадени за общо близо 1 млн. долара, според Holabird Western Americana Collections.

Търгът се проведе в Рино, Невада, в западната част на САЩ, както и онлайн на 3 декември.

“Тези миньорски джинси са като първото забито американско знаме на Луната, исторически момент в историята”, казва Дуайт Манли, управляващ партньор на California Gold Marketing Group, която е собственик на артефактите. “Не съществуват по-ранни дънки с пет копчета”.

Предметите произхождат от SS Central America, известен още като “кораба на златото” – 85-метров параход, който през 50-те години на XIX в. е превозвал пътници до и от Централна Америка до източното крайбрежие на САЩ.

Корабът потъва по време на ураган от втора категория през септември 1857 г., като загиват 425 от 578-те пътници и членове на екипажа.

Пътниците потъват заедно с около 21 тона златни монети и артефакти. Мястото на корабокрушението е открито за първи път през 1988 г.

Мъжките работни панталони са били намерени от куфар, принадлежащ на Джон Демент, мъж от Орегон, който може би ги е закупил в Сан Франциско, съобщиха от аукционната компания.

Леви Щраус изработва първия чифт сини дънки в Сан Франциско през 1873 г., 16 години след корабокрушението, в което се намира панталонът на миньора.

Но историкът и директор на архива на компанията Трейси Панек заяви пред Би Би Си, че няма “никаква връзка между Levi Strauss & Co и панталоните от търга в Рино”, нито пък те са били “работни панталони на миньор”.

“Панталоните не са изработени от деним и са били направени години преди” Levi Strauss да патентова своите сини дънки, каза тя, като добави, че панталоните с копчета са били често срещани през XIX век.

Продажбата идва два месеца след като чифт винтидж дънки Levi’s от 80-те години на ХХ век – намерени в изоставена минна шахта в западната част на САЩ – бяха продадени за 76 000 долара на търг в Ню Мексико./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...