A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Как надграждаш за 12 000 000 лв. нещо, което не работи?
Бизнес Важно Мнения Пловдив Пловдив Важно Транспорт

Как надграждаш за 12 000 000 лв. нещо, което не работи?

Назаем от Йордан Василев, общински съветник в Пловдив

Докато обществения фокус на пловдивчани бе насочен към проекта за пробив до Водната палата и приемането на „новия“ ОУП, някак си между другото пропуснахме поредната скандална поръчка, свързана с електронизацията на градския транспорт в Пловдив.
Преди седмица изтече крайният срок за подаване на оферти по обществена поръчка с предмет „Надграждане, модернизация и поддръжка на система за управление на градския транспорт и услуги по организиране, администриране и контрол на продажби на обществени услуги за градска мобилност“ на стойност почти 12 милиона лева, в която са включени следните дейности:
• Доставка, адаптация и въвеждане в експлоатация на централизиран софтуер за управление на система за управление на градския транспорт (СУГТ);
• Доставка, адаптация, монтаж и въвеждане в експлоатация на оборудване и софтуер за обслужване на клиенти (front office);
• Доставка, адаптация, монтаж и въвеждане в експлоатация на оборудване и приложен софтуер за подвижен състав, обслужващ обществения градски транспорт;
• Доставка, адаптация и въвеждане в експлоатация на портативни ръчни четящи устройства за контрол на пътниците в градския транспорт и за контрол по редовността на паркирането (Контрольорски устройства), както и съответния приложен софтуер;
• Доставка, адаптация и въвеждане в експлоатация на портал за зареждане на превозни документи;
• Доставка, адаптация и въвеждане в експлоатация на софтуерна платформа (Система за паркиране), осигуряваща контрола по редовността на паркирането.
Всичко това не би трябвало да ни притесни, ако изключим факта, че вече веднъж, преди няколко години, Община Пловдив похарчи над 20 000 000 лв. за изграждане и 5 годишна поддръжка за подобна система, която така и не заработи. Сега, с хитър финт, ни предлагат да преглътнем харченето на поредната сума, този път директно от общинския бюджет, за нещо, което би трябвало да имаме работещо от години, обединявайки в една система продажбата на билети и контрола на пътниците по линиите в градския транспорт и таксуването и контрола на паркирането в Синя зона – Пловдив.
В този аспект изникват следните изключително важни въпроса:
• С това си действие Община Пловдив признава ли провала на дейности по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив“ в частта, свързана с изграждане на система за управление на градския транспорт, електронно таксуване на пътниците и изграждането на информационни табла на спирките и как се надгражда нещо, което не работи?
• Каква част от вече доставеното и платено оборудване и софтуер за електронно таксуване за Градски транспорт – Пловдив ще бъде запазено във функционален вид или то ще бъде подменено изцяло с ново?
• Каква част от вече доставеното и платено оборудване и софтуер за управление на Синя зона – Пловдив ще бъде запазено във функционален вид или то ще бъде подменено изцяло с ново?
Няма спор, че всяка една Община трябва да търси начини за предоставяне на леснодостъпни и качествени обществени услуги за населението си, на поносима цена. Няма спор, че начинът на предоставяне на услугата Обществен транспорт на територията на Пловдив трябва коренно да се промени и оптимизира по начин, който да я направи по- привлекателна за пловдивчани. Но преди да „пипаме“ таксуването, трябва да изработим изцяло нова транспортна схема, с нови маршрути на линиите, отговарящи на днешните нужди на пътниците, без дублиране и движещи се по оптимален график.
Всичко останало е поредното хвърляне на пари на вятъра!

Още

Само една фирма иска да модернизира градския транспорт в Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...