Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » Вучич призова косовските сърби да махнат барикадите
Важно Свят

Вучич призова косовските сърби да махнат барикадите

Сръбският президент Александър Вучич призова сърбите да премахнат барикадите, издигнати в Северно Косово, след като САЩ и ЕС са им гарантирали, че няма да има арести, съобщи официален представител, цитиран от Анадолската агенция.

Сърбия е получила гаранции от САЩ и ЕС, че няма списък с арести за сърбите, участвали в протестите и поставянето на барикади, заяви Петър Петкович, ръководител на Службата за Косово и Метохия, координационен орган на сръбското правителство. Според него никой няма да бъде подложен на наказателно преследване за протестите.

“В момента успяхме да запазим мира, въпреки че бяхме на ръба на сериозен конфликт и кръвопролитие”, каза Петкович, “Сега очакваме да чуем решението на сърбите в Северно Косово.”

Напрежението между Косово и Сърбия ескалира след задържането на 10 декември на бившия сръбски полицай Деян Пантич по подозрение, че е нападнал изборни служители. Протестирайки срещу ареста на Пантич, косовските сърби бдят на барикадите, които поставиха на граничните пунктове от 10 декември насам.

Две нови барикади бяха поставени, след като косовските власти не позволиха на сръбския патриарх Порфирий да влезе в страната преди празненствата за православната Коледа.

ЕС, НАТО и САЩ призоваха за деескалация и премахване на барикадите в Северно Косово, докато Сърбия поиска да разположи армията и полицията си въз основа на резолюция на ООН./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...