Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Здравният министър: До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер
България Важно Здраве

Здравният министър: До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер

Д-р Асен Меджидиев

До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер в страната. В момента подготвяме документите за нова процедура, която ще бъде пусната. Силно се надяваме, че февруари ще бъде пусната. Това каза служебният здравен министър Асен Меджидиев в предаването „Лице в лице“. По думите му държавата е готова да участва и с допълнителни средства, ако се наложи.

„Поне усилията на служебното правителство ще доведат до това до края на годината да имаме хеликоптер. Две обществени поръчки се провалиха – тази инициатива за хеликоптерите е лично на президента Румен Радев, който положи огромни усилия това да се случи. В крайна сметка се яви една фирма, дала по-висока цена от заложената. Едната поръчка беше в Министерство на транспорта, другата – в Министерство на здравеопазването. Ниска е експертизата на хората, които са изготвили обществената поръчка, обясни д-р Меджидиев.

Очакваме общото становище на Европейската комисия за целия ЕС за идентични мерки за хората, които пристигат от Китай. Българската позиция е такава, че в момента нямаме проблем с Ковид ситуацията в страната. По-скоро настъпва грипната вълна, чийто пик очакваме през февруари месец, коментира д-р Асен Меджидиев.

По думите му много трудно ще бъде да се оценява всеки пристигащ от Китай. „Много от тях кацат на летището в Истанбул или на други летища, а след това идват при нас. А ако установим един положителен в самолет, какво става с другите пътници? Провеждаме разговори с китайските представители в страната”, обясни той.

„Аз казах, че трябва да се прекрати договорът за доставка на Ковид ваксини, договорени на общ принцип от ЕК преди ние да дойдем на власт, и средствата, изхарчени за тях, да се възстановят. Трябва да се бракуват над милион дози. Това са доста пари, които може да отидат например в детското здравеопазване”, смята здравният министър.

Той коментира и липсващите лекарства по аптеките. „В цяла Европа има недостиг на лекарства – антивирусни и антибиотици. Германия очаква фалит на държавните си болници. Не може само да критикуваме – нека погледнем добрите неща. Със сигурност има недостиг на някои медикаменти, но той е временен – 5-7 дни. Нека не търсим лекарствата само в една аптека“, допълни здравният министър.Той призова и лекарите да са гъвкави и да търсят подобни медикаменти, да гледат по-широко на възможностите.

Министърът призна за съществуващ проблем с ТЕЛК. „Малко са кадрите, които искат да работят в ТЕЛК. Заплащането за едно решение за ТЕЛК трябва да се промени. Наистина има забавяния с комисиите и трябва да се помисли за корекция на Наредбата и заплащането.”, каза той./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...