Новини от Пловдив » Важно » Патриарх Неофит изпрати съболезнования до папа Франциск
Важно Свят

Патриарх Неофит изпрати съболезнования до папа Франциск

Българският Патриарх Неофит изпрати съболезователен адрес до папа Франциск по повод кончината на Бенедикт XVI. Ето какво пише в него:

„ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Вестта за кончината на Вашия предшественик на Римския престол почетния папа Бенедикт XVI, натъжи сърцето ни!

Покойният папа Бенедикт XVI остави дълбока диря с богатото си богословско творчество, което докосна сърцата на мнозина човеци. През периода на управлението на Римската църква (2005-2013 г.), папа Бенедикт се стремеше към прилагане на дело на християнските добродетели – вяра, надежда и любов (I Кор. 13:13), както и твърдото отстояване на Христовата повеля за единение и мир между човеците.

Изказваме искрени съболезнования на Ваше Светейшество, към клира, монашеството и опечалените християни!

Нека Възкръсналият Господ и Спасител Иисус Христос, Чиято „правда е вечна и закон е истина“ (Пс. 118:142) упокои душата на новопреставилия се папа Бенедикт XVI, а делата що извърши в полза на Христовото Благовестие бъдат за негово спасение!

С обич в Христа,

Неофит, патриарх български“

Светът се сбогува днес с почетния папа Бенедикт Шестнадесети, който почина на 31 декември. По време на заупокойната литургия папа Франциск пък похвали куража на Бенедикт Шестнадесети да се оттегли от поста и заяви, че това е отворило вратата за други папи да направят същото, предаде Асошиейтед прес. Неотдавна бе съобщено, че папа Франциск вече е оставил писмени инструкции, в които изброява при какви условия той също ще се оттегли от поста.


За заупокойната литургия, която ръководеше, Франциск дойде с инвалидна количка на площад „Свети Петър“, където бе поставен ковчегът на почетния папа Бенедикт Шестнадесети. Докато отслужваше литургията, Франциск беше заобиколен от петима кардинали, предаде Франс прес. Литургията бе според латински ритуал, но включваше и други езици. В нея участваха 4000 кардинали, епископи и свещеници.

За траурната церемония бяха поканени знатни персони, държавни глави, премиери и политици. Десетки хиляди хора също изпълниха площада „Свети Петър“. Още когато там бе донесен ковчегът с тленните останки на Бенедикт Шестнадесети, множеството започна да ръкопляска, а камбаните забиха.

След заупокойната служба ковчегът с тленните останки на почетния папа бе внесен в базиликата „Свети Петър“. Там той ще бъде положен в криптата. Според традицията Бенедикт Шестнадесети ще бъде погребан всъщност в три ковчега. Тялото му е в ковчег от кипарисово дърво, в който са поставени монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум (литургическа одежда), както и метален цилиндър с текст, който описва годините му начело на Римокатолическата църква. Този кипарисов ковчег се поставя после в по-голям цинков ковчег, който на свой ред се поставя в още по-голям дървен ковчег.

Относно ритуала по погребване на Бенедикт Шестнадесети в три ковчега, който е в сила и за всички папи, теологът Бари Етеридж от университета в Кент, казва, че първият ковчег от кипарисово дърво символизира, че папата е обикновен смъртен, както всички други. Вторият ковчег, който обикновено или е от цинк, или от олово, символизира продължителността и устойчивостта. Върху него се поставя обикновен кръст и табела с името на папата и продължителността на понтификата му. Третият дървен ковчег обикновено е направен или от кестен, или от бряст и символизира достойнството на папския пост. Той се заковава с пирони от чисто злато.

В ковчега на Бенедикт Шестнадесети беше поставен метален цилиндър с текст, който обобщава понтификата му. „Той се бори решително срещу престъпленията, извършени от представители на клира спрямо малолетни и хора, нуждаещи се от защита и неколкократно е призовавал църквата за промяна, за молитви, за покаяние и пречистване“, е написано в документа.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...