Новини от Пловдив » Култура » Представят 12-ия том на Йордан Радичков в Епископската базилика довечера
Галерии Книги Култура Пловдив Пловдив Важно

Представят 12-ия том на Йордан Радичков в Епископската базилика довечера

Пловдив отбелязва годишнината от рождението на големия български писател Йордан Радичков с поредица от инициативи – филмови прожекции, лекции, представяния, изложба и театрална постановка.

Началото ще бъде поставено тази вечер в Епископската базилика, където от 18,30 часа ще бъде представен финалният 12-и том от събраните съчинения на Йордан Радичков.

Над 12 години проф. Инна Пелева от Пловдивския университет работи над томовете, в които са събрани всички текстове – публикувани и непубликувани. Финалният том съдържа публицистика, слова, есета, предговори, послеписи, бележки и текстове от архива на Радичков. Книгата е разделена на няколко части: „Радичков за себе си, за българите и историята“, „За творците, изкуството и културата“ и „Из архива на писателя“. Сред текстовете са открояват и такива, писани за Ивайло Петров, Бинка Желязкова, Константин Павлов, Румен Скорчев, както и по различни поводи – 100 години от „Под игото“, за филма „Привързаният балон“ и други.

„Януари – месец на Радичков“ е ежегодно събитие, посветено на магьосника на словото, драматург и сценарист, завещал на читателите си многообразно творчество от къси разкази, новели, романи, пътеписи, детски книги, пиеси и филмови сценарии.

Между 13 и 19 януари ще бъдат прожектирани четири филма, свързани с творчеството на Радичков, като старт на прожекциите в „Lucky Дом на киното“ ще даде лентата на режисьора Андрей Паунов „Януари“, в която взима участие звездният екип Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Борислав Чучков. Една от най-известните пиеси на Радичков заживява нов живот, а режисьорът ще присъства на прожекцията за среща-разговор с публиката.

На 20 и 22 януари в Епископската базилика изкушените от Радичков ще могат да се срещнат с проф. Инна Пелева, която ще проведе две лекции за многоликото му творчество.

Финал на програмата ще даде спектакълът на Катя Петрова „Бомбето“ в Куклен театър – Пловдив. Той е носител на отличията Grand Prix от Международния куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” и на наградата за режисура на Катя Петрова. Печели и Награда Пловдив 2021 в категория “Произведение на изкуството, предназначено за деца”.

Всички събития, които се осъществяват с подкрепата на „Фондация Пловдив 2019“, са с вход свободен, освен „Бомбето“. За спектакъла ще има билети на преференциални цени.

ПРОГРАМА:

12 януари, 18:30 часа, Епископска базилика – представяне на 12 том от събраните съчинения на Йордан Радичков

13 януари, 18:30 часа, Lucky Дом на киното – прожекция на филма „Януари“

14 януари, 14:00 часа, PUNKT – откриване на изложба с илюстрации на Йордан Радичков

14 януари, 19:00 часа, Lucky Дом на киното – прожекция на филма „Черказки хроники“

15 януари, 19:00 часа, Lucky Дом на киното – прожекция на филма „Бялата сцена и Радичков“

19 януари, 19 часа, Lucky Дом на киното – прожекция на филма „Привързаният балон“

20 и 22 януари, 18:30 часа, Епископска базилика – лекции на проф. Инна Пелева

26 януари, 19 часа, Куклен театър Пловдив – „Бомбето“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...