майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Свят » Москва: Соледар е под пълен руски контрол. Украйна: Лъжа е!
Войната в Украйна Свят

Москва: Соледар е под пълен руски контрол. Украйна: Лъжа е!

Игор Конашенков
Игор Конашенков

Руското министерство на отбраната съобщи в петък, че Соледар е бил взет под пълен контрол на руските войски вечерта на 12 януари, съобщава Руската служба на Би Би Си.

В изявлението на министерството се казва, че пълният контрол над Соледар позволява да се прекъснат пътищата за снабдяване на въоръжените сили на Украйна в Бахмут (наричан от Русия със със старото му име от съветско време – Артьомовск) и да бъдат обсадени останалите части на украинската армия.

Това не е първото подобно съобщение от руска страна. По-рано за превземането на града съобщи ръководителят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, чиито наемници участват активно в боевете в този район.

Досега западното разузнаване не е потвърдило факта, че Соледар е превзет от руските сили, но Американският Институт за изследване на войната (ISW) в последния си доклад признава, че това може да е вярно.

„[Руските] сили контролират повечето, ако не и целия Соледар и изглежда са успели да изтласкат украинските сили от западните покрайнини на града“, се казва в доклада.

Украинската страна отново отрича съобщенията на Русия за превземането на Соледар.

Според Сергей Череватий, представител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, въоръжените сили на Украйна все още са в града.

„В самия град се водят боеве, информацията, че украинските сили са напуснали Соледар, не е вярна, водят се боеве. Не съобщаваме подробности, за да не разкрием тактическата позиция на нашите бойци. Вражеските сили надделяват, защото са хвърлили в тази посока максимална сила. Но нашите сили все още се бият в самия град“, казва Череватий.

Според заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр снощи „в Соледар е било горещо“. Русия е хвърлила почти всички основни сили в посока на Донецка област , каза тя в петък сутринта.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...