майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Градът » Пловдивчанин към собствениците на терена до Гребната: Не гледайте на Пловдив като на касичка! Дарете този имот!
Градът Общество Пловдив

Пловдивчанин към собствениците на терена до Гребната: Не гледайте на Пловдив като на касичка! Дарете този имот!

Павел Начев

Галина ГЕОРГИЕВА

Не гледайте на Пловдив като на касичка! Дарете този терен, гледайте на Пловдив като благодетели! С този призив се обърна Павел Начев към собствениците на имота от 81 дка в парк „Отдих и култура“. Мъжът е един от протестиращите в защита на парка и присъства на сесията на Общинския съвет. Павел Начев беше един от гражданите, взели думата при обсъждането на първа точка – предложение на местна гражданска инициатива „За парка”, която настоява за отчуждаване на частния терен до Гребната база и промяна на неговото предназначение в ОУП от зона ОД /за рекреации/ в зона ОЗ /за озеленяване/.

„Пловдив ви призовава да върнете терена обратно на пловдивчани, зеленото сърце на града принадлежи на пловдивчани. Не гледайте на Пловдив като касичка, имате предостатъчно ресурси, закупили сте имот за един милион, взели сте като замяна 7 други имота и ще направите стотици милиони печалба“, коментира Начев казуса с терена до Гребната база.

Първа взе думата Тони Стойчева – председател на сдружението „За парка“. Тя припомни цялата история от 2003 г., когато тогавашният общински съвет е променил предназначението на имота от публична в частна общинска собственост. Тогава местната управа е апортирала два свои имота с площ от 140 декара за изграждане на „Увеселителен парк „Тракия“ АД. Общината е държала 25%, а останалите са на частни фирми, регистрирани в офшорни зони. Обещанието е в бъдещия Дисниленд да се инвестират 3 млн. лв. „3 години по-късно ОбС е задължил  кмета тогава Иван Чомаков да води съдебни дела и да върне на общината въпросните 140 декара. Познайте дали това се е случило? Частният инвеститор не строи нищо. При следващите кметове Славчо Атанасов и Иван Тотев тези 140 дка са оставени на благоволението на частната фирма, която да се разпорежда с тях, а общината нехае“, каза Тони Стойчева.

Тони Стойчева

Тя добави, че през 2013 г. „Увеселителен парк „Тракия“ АД продава на „Тея Инвест“ АД двата имота за 1,080 млн. лв. “Защо едно частно дружество ще си купи парк? През май месец 2022 година се взима решение от ОбС, с което 50 дка от парка биват заменени за 7 други имота общинска собственост. Каква е цената общината да си върне нейния имот? Оценителите оценяват имотите на 7,5 млн. лв., на същата стойност оценяват и 50-те дка парк. Днес сме тук да поискаме да бъде изменен Общия устройствен план и теренът от 81 дка да бъде отреден за зеленина. Не сме съгласни кметът да преговаря, купува, заменя или да прави други сделки за този парк. Общината е платила скъпо и прескъпо, за да си върне 50-те дка, няма да позволим това да стане и с 81 дка. С предложението от май месец общината е ощетена със стотици милиони. Тези милиони ги плащаме ние с нашите данъци. Каквото и решение да вземете, казусът с парка ще остане в полезрението на гражданите на Пловдив и ще следим всяко действие на общината и ОбС, и ще сигнализираме прокуратурата „, добави тя.

“ОбС и кметът да върнат статута на терена на зона за озеленяване, или да искат дарение от страна на „Тея Инвест“. Днес е исторически ден и от вас зависи дали градът ще запомни имената ви, обърна се Величка Пачеджиева към съветниците и кмета.

Валентин Котов пък се обърна към съветниците и ги упрекна, че с тяхното гласуване на 24 ноември 2022 година са предизвикали най-масовото недоволство в Пловдив. Виждам, че има наченки паркът да бъде спасен. С вашето гласуване превърнахте един парцел в диамант и бижу. „Тея Инвест“ притежават адски скъп парцел и преговорите с тях ще са като Давид срещу Голиат. От едната страна е община Пловдив, от другата фирма, която може да реализира инвестиционни намерения от над 100 милиона лева. Призоваваме ви да отхвърлите предложението за сформиране на комисия за преговори. От вас зависи дали да се спаси парка и да собствениците да станат милиардеди. Те са предостатъчно обезщетени с тези 7 имота“, разкритикува пловдивчанинът.

Валентин Котов

Според Божана Трингова предложението на кмета да се водят преговори с фирмата е закъсняло. „Статутът на този имот е сменен от зона за озеленяване на зона за рекреаци. Цената на имота се увеличава. Предложенито на г-н Парасков да се създаде комисия също е закъсняло решение. Третото предложение е на ДБ – да се смени статута на зона за озеленяване. Дори и при този вариант този имот ще остане частен. Какво ще се случи – частен парк? Нашето предложение на местна инициатива „За парка“ е най-доброто. Вземете правилното решение“, призова тя съветниците.

Илия Гайтански

„Превръщате България в частна. Ще има нови чети, хайдути и партизански отряди. Ще търсим да си освободим още един път държавата от такива управници като вас „, предупреди пък Илия Гайтански.

/ПловдивПрес

Очаквайте подробности!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...