A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Само факти: Община Пловдив няма право на блокираща квота в „Пълдин туринвест”АД
Бизнес Пловдив Пловдив Важно

Само факти: Община Пловдив няма право на блокираща квота в „Пълдин туринвест”АД

Община Пловдив няма право на блокираща квота в „Пълдин туринвест”АД, смята Николина Кирилова, адвокат на бизнесмена Георги Гергов в смесеното дружество. Становището й е оповестено с протокола от заседанието на Общото събрание на акционерите, който е внесен за информация в Общинския съвет. На извънредната сесия на 9 януари мнозинството в местния парламент на ГЕРБ и Автентична лява БСП взе решение за увеличение на капитала на „Пълдин туринвест” чрез непарична вноска на 16 314 400 акции на община Варна., прехвърлени от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД.

При оспорването на решението на Общото събрание, с което капиталът се увеличава от 177 984 899 лева на 194 299 299, съветниците от опозицията се позовават на чл. 516 ал. 2 от Закона за общинската собственост. Той дава право на блокираща квота на общините в смесените дружества.

Адвокат Кирилова подчертава, че това изменение на ЗОС е влязло в сила от 1 януари 2018 г. и има действие само в бъдеще време, ако Община Пловдив внася нов апорт, а не със задна дата. Тя напомня, че „Пълдин туринвест”АД е създадено през 2006 г.

На заседанието на 9 януари акционерите гласуваха на Общото събрание за апорта на община Варна. Акциите са прехвърлени от държавата безвъзмездно с решение на Министерския съвет, взето на 29.07. 2016 г. , и са оценени от три вещи лица. За увеличението на капитала е гласувал и представителят на Общинския съвет Ясен Михайлов. Той е изпълнил решението на Общинския съвет от 9 януари, с което се дава съгласие за нов съдружник – община Варна в „Пълдин туринвест”.

Акционерите в дружеството, освен община Пловдив, са „Булинвест Пловдив“ АД и „Стария Пловдив“АД , представлявани от Георги Гергов и Величка Гергова, и „ИАГ Инвест“ ООД с управител Цветомир Гергов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...