Левицата 14
Новини от Пловдив » България » „Ди велт“: Как бедна България спаси тайно Украйна с оръжие и гориво
България Важно Войната в Украйна Свят

„Ди велт“: Как бедна България спаси тайно Украйна с оръжие и гориво

Как най-бедната страна в Евросъюза тайно спаси Украйна – под това заглавие „Политико“ разказва за значителна помощ, оказана от София на Киев в началото на войната. Фактите са от разследване на вестник „Ди Велт“, което се позовава на интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и бившия финансов министър Асен Василев.

Те разказват как България е снабдявала Украйна с гориво и боеприпаси от съветски тип, но тайно заради проруски политици в правителството. Кабинетът „Петков“ е избягвал междуправителствени сделки и е използвал посреднически компании в България и чужбина за доставки по въздух и земя през Румъния, Унгария и Полша.

„По наши оценки около една трета от боеприпасите на украинската армия в ранната фаза на войната идват от България, казва Кирил Петков пред „Ди Велт“.

Според Асен Василев на моменти наш износ от рафинерията на „Лукойл“ е покривал 40 процента от нуждите от дизелово гориво на Украйна. На европейско равнище двамата български политици са били инициатори за тежките икономически санкции, наложени на Русия от Брюксел.

„България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна“, каза бившият финансов министър на страната.

Кулеба потвърди тези данни, отбелязвайки, че без българска помощ руснаците щяха да превземат повече села и градове, „щяха да убиват, измъчват и изнасилват“ повече украинци.

„Кирил Петков показа почтеност и винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение“, каза Кулеба, отбелязвайки, че тогава българският премиер е решил да бъде от „правилната страна на историята“, въпреки че част от българската управляваща коалиция беше за Русия.

Според журналисти всички доставки от България за Украйна са финансирани от САЩ и Великобритания.

Политическото ръководство на България в момента е разделено по отношение на руската инвазия в Украйна. Президентът Румен Радев, който по-рано нарече Крим „руски“, през април 2022 г., категорично се противопостави на доставката на българско оръжие за Украйна под предлог за опасност България да бъде въвлечена във войната.

По тази тема президентът Радев има постоянни противоречия с парламентарното мнозинство, където привържениците на военната помощ за Украйна са повече от съюзниците на Радев.

През декември българският парламент одобри директните доставки на оръжие за Украйна, за което президентът Радев нарече депутатите войнолюбци, посочва изданието./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...