Новини от Пловдив » Градът » Първанов в Пловдив: Трябва вразумяване в левицата и коалиция
Градът Пловдив Пловдив Важно Политика

Първанов в Пловдив: Трябва вразумяване в левицата и коалиция

Снимка: Галина Георгиева, ПловдивПрес

„Аз да давам съвет на лидерите? Опазил ме Бог! Те знаят всичко и затова до там сме я докарали“. Това заяви в Пловдив Георги Първанов на въпрос на ПловдивПрес какъв съвет би дал на партийните лидери, които ще се събират утре по инициатива на БСП. „Пожелавам да има разум и да се разберат“, добави президентът.

Той е в Пловдив на конференция „Левицата“, която се провежда в Гранд хотел Пловдив. Тук са знакови лица на левицата – Костадин Паскалев, Татяна Дончева, Мая Манолова, Румен Петков и други.

Първанов е оптимист за новото ляво обединение. „Трябва да има вразумяване в левицата и да се направи коалиция, подобно на Коалиция за България“, смята президентът.

„В рамките на този диалог, мислещите хора с леви убеждения в България са длъжни да дадат отговор и да предложат решение на основните проблеми в българското общество. И да посочат пътищата за решаването им.  Това може да се постигне само в условията на равнопоставен диалог“, заяви в изказването си и Костадин Паскалев. „Приехме съвместно обръщение към социалистите, хората на лявата идея и гражданите. Нашата кауза е солидарността, информирахме ръководството на БСП за проведената среща и приетото обръщение. А членовете на НС на БСП направиха предложения до съвета за началото на процеса за създаване на ляво обединение. Трите основни цели на днешната ни конференция са:

Първо – приемане на основните принципи и идеи за постигане на лявото обединение, по които, според мен, на база на проведената вече дискусия миналата година, имаме съгласие и аз смятам тук да ги повторя, за да може окончателно да ги приемем. Първият принцип – да се укрепи колективното начало и равнопоставеността в начина на взимане на решения по всички въпроси, да се преодолеят всякакъв авторитаризъм и вождизъм. Левите политически субекти не следва да копират практиките на десницата в България и да заменят вътрешнопартийната демокрация с авторитарен централизъм. Второ – да се запазят традициите на директен пряк диалог със симпатизантите на левицата, както и равнопоставен с всички леви формации и структури. Лявата политика не може да се прави като монолог през медиите, а изисква перманентна обратна връзка. Също стимулиране на гражданската активност  и политическото участие на много широк кръг от хора.

Трето –  да се постави в центъра ефективността, а не ефектността. Да се търсят и реализират реални действия, а не политически театър. Лявото трябва да дава съдържание, а не да бъде фасада“, каза още Костадин Паскалев.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...