Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Татяна Дончева в Пловдив: Да отвоюваме територията на лявото и да вървим към общ субект
България Важно Градът Пловдив Политика

Татяна Дончева в Пловдив: Да отвоюваме територията на лявото и да вървим към общ субект

Снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Днес трябва да отвоюваме територията на лявото и да стоим убедително, адекватно на проблемите, които съвремието ни поставя. Много е важно стъпките за единен ляв субект да ги направим сега, за да си отворим път за това, което ще бъде наесен – без значение дали ще има само местни избори или с тях и парламентарни. Това заяви в Пловдив лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева на конференция „Левицата“ в Гранд хотел „Пловдив“. По думите й е ключово важно участието на хората от БСП в бъдещото ляво обединение.

Както ПловдивПрес съобщи на форума присъстват около 200 души, сред които президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов,  Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Кирил Добрев, Светлана Шаренкова, евродепутатът Петър Витанов, бившият транспортен министър Петър Мутафчиев, бившият депутат проф. Иво Христов и  др. Модеротор на конференцията е Костадин Паскалев.

Събитието е продължение на кръглата маса „Лява България – идеи, политики и перспективи“, с която беше даден старт за ново ляво обединение и се състоя в София на 29 ноември 2022 година. Темите, които ще се обсъждат, са: „Къде се загуби Левицата в България? Идеи и демократични принципи – основа на единението на лявото; Предизвикателствата пред левите сили в Европа – пътят към мира и социалната справедливост; Секторните политики на левицата. Левият подход към реформите за преодоляване на неравенствата и гарантиране на справедливостта.

Татяна Дончева направи кратък преглед на въпроса къде е днес Левицата в България.“ Драгият български гражданин изобщо не го интересува 2 или 22 блока има, дали се самонаричат леви, десни или други. Той иска да те хареса и да ти се довери, за да ти повери възможността да управляваш. Ако десницата е по авторитетна и убедителна, ще управлява. Дълги години в БСП се водеше разговор дали трябва партията да се интересува от това какво мислят хората за нея, или да се интересуваме какво мислим ние за себе си. Резултатът – БСП продължава да се харесва, но другите не я харесват. Днес трябва да отвоюваме територията на лявото и да стоим убедително, адекватно на проблемите, които съвремието ни поставя. Това означава първо къде сме? Ние падаме надолу като левица, няма значение дали членуваме в БСП, или в друга партия. Съвсем изкуствено ПП, без да отговарят на никакъв ляв профил, разпространяват пропагандно, че са леви. Не беше случайно, че през цялата си предизборна кампания се занимаваха с пенсии. Сега има един неистов стремеж да бъдат закачени към „Демократична България“. В ДБ има една стара структура на ДСБ, която е автентичната градска десница, същевременно ДБ са най-близо до ПП. Категорично ДСБ е навряно в ъгъла, а се внушава, че Христо Иванов е началник и трябва да се явяват с ПП. А политолозите им казват „добрите сили“, защото се борили срещу диктатурата на ГЕРБ. Има и други формации, които се борят, но те къде са?, попита Дончева.

„Загубилата авторитет и влияние БСП не може да си ги върне, само като свалите Корнелия Нинова. Защо продължавате да стоите и да чакате конгреса? Какво ще се случи на него? Нищо, което да придвижи нещата. Ще загубите това време“, обърна се тя към присъстващите в залата представители на БСП.

“ Много е важно стъпките за единен ляв субект да ги направим сега и да си отворим път за това, което ще бъде наесен – без значение дали ще има само местни избори или и парламентарни. Важно е от пролетта да е ясно, че всяка община и групата да работи затова как ще се представя на двата вота. Необходими са организационни усилия и те трябва да се направят сега“, каза Татяна Дончева.

Според нея трябва левите формации да подготвят пътя за единен общ субект, като подпишат коалиционно споразумение за явяване на парламентарните избори. „Важно е да се знае от обществеността, че отиваме към единен субект. Всеки има сантимент към партиите си, но трябва единен субект. Това означава при правене на листи, групи, клубове да няма квоти. Да не се казва – вие сте много, другите са по-малко. Трябва още от сега да знаем, че трябва да пробием 4% бариера и отгоре, защото това ще ни даде възможност за много по-лесно участие през есента и да си попълвате кандидати за съветници и листи. Не подценявайте този въпрос“, призова тя участниците на конференцията.

По думите й е ключово важно участието на хората от БСП в бъдещото ляво обединение. “ Една голяма част искат това да стане през БСП, но то не може да стане. С това ръководство на БСП няма как. Тези, които ще тръгнат, ще тръгнат, но е хубаво да има мощ, тяга, сила“, заяви Татяна Дончева.

Тя вкара и темата с Пловдивския панаир. „Водите битка за Пловдивския панаир, но той е приватизиран преди 16 години. Това не може да бъде битка за всеки приватизиран обект някъде някога. Ние трябва да направим някаква политическа рекапитулация от това, което сме направили в приватизацията. Добре ли е да бъдат частна собственост водата и тока? Аз бих почнала с водата и тока, а не с Панаира. Такива неща също ще отличат десницата от левицата, а не само кой се е преборил за пенсиите извън всякакъв бюджет. За мен икономическата посока на страната е важна. Този път Левицата, за разлика от 90-те години, не трябва да бяга от най-трудните въпроси. Тогава имаше  разбиране, че всичко е дясно – приватизацията, реституцията и т.н. Най-трудните въпроси на днешния ден са енергетика, образование, здравеопазване“, даде пример Дончева.

По-рано Костадин Паскалев представи основните принципи на „Лавицата“, сред които колективното начало и равнопоставеност, както и преодоляване на вождизъм . А сред идеите той изброи преодоляване на кризата, ускорено икономически развитие, добра образователна система, реформи в здравеопазването, независима съдебна власт, чиста природа.

„Бъдещето на България зависи от развитието на убедителна лява алтернатива, за да изведе Родината ни от кризата, до която ни докара дясната безпътица в управлението. Дебатът за това бъдеще трябва да започне сега. Нека си подадем ръце и да го направим заедно“, призова той. Паскалев подчерта, че участниците трябва да кажат дали приемат бъдещият ляв проект да се нарича Коалиция „Левицата“ и  ако са съгласи, да се изработи проект за коалиционно споразумение.

Евродепутатът Петър Витанов също се обяви за обединение на левицата. „Докато идвах насам, прочетох, че Тома Биков е казал, че се оформят два големи десни блока политически, които се борят за надмощие в следващите месеци. Единият около ГЕРБ, другият около ПП. Това го виждам и в Полша, и в Унгария и го отчитам като огромна опасност. Десни се борят с още по-десни. Затова е толкова важно да имаме обединение“, обяви Витанов. Според него е важно да има идейно обединение.

Той коментира, че в Европа на много места управляват леви правителства, но въпреки това левицата е в криза и идейна безпътица. „Сякаш и европейската, и българската левица бяга от централните теми и се фокусира в темите, които касаят малцинствата“, каза евродепутатът.

Какво казаха Мая Манолова и Румен Петков – четете след малко

Още новини по темата

Костадин Паскалев пред ПловдивПрес: БСП с Нинова върви към самозакриване

Първанов в Пловдив: Трябва вразумяване в левицата и коалиция

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...