Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Александър Сиди, ВМРО: България да спре РСМ по пътя към Брюксел
Балкани България Важно Мнения РСМ Свят

Александър Сиди, ВМРО: България да спре РСМ по пътя към Брюксел

Александър Сиди

България трябва веднага да поиска от Брюксел да прекрати преговорите за членство на РС Македония в ЕС. Това написа съпредседателят на ВМРО Александър Сиди във Фейсбук страницата си по повод жестокия побой над секретаря на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид.

„Тези на жълтите павета убийство ли чакат, за да разберат какво национално предателство направиха, вдигайки ветото? Днес едно добро момче в Охрид беше зверски пребито. На етническа основа. Защото е българин. А днес да си българин в Македония отново е опасно. Точно така, както е било и преди сто години. Тогава, когато сръбските окупатори убиват, изнасилват, пребиват всеки, защото е българин. Не е първият случай на омраза. Вероятно няма да е и последен. Проблемът не е в озверялата сърбоманска, югоносталгична тълпа, обитаваща вардарския дял на нашата Македония обаче. Проблемът е в политиците от двете страни на Осогово. Но най-вече от наша“, пише съпредседателят на ВМРО.

За създалата се ситуация и ескалиращите случаи на омраза на етническа основа спрямо българите в РС Македония той обвинява персонално президента Румен Радев, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия министър-председател от „Продължаваме промяната“, по чието време беше подписан т.нар. план „Макрон“ – Кирил Петков, председателя на ДПС – Карадайъ.

Сиди дава за пример Гърция и гръцките политици, които 20 години не признаваха съществуването на независима Македония. В резултат на тази твърда политика накрая принудиха политиците в Скопие да сменят името на държавата и да сменят историята си.

„Да сте чули за пребит грък? Няма и да чуете. Защото политиците в Атина знаят как да бранят националния си интерес! И никой безмозъчен политичар в Скопие не бе си помислил да насажда омраза срещу тях. Защото знае, че последствията за Македония ще са страшни.“

В емоционалния си пост той прави паралел с българската политика, наложена в последната година и половина.

„За разлика от тях нашите продажници показаха, че са безгръбначни. Че не правят нищо. Че не могат да отвърнат на агресията, защото ги е страх от някой брюкселски чиновник…Докато едно момче, един българин в Македония, бере душа, само защото е българин, нашето Външно министерство сигурно ще пише нота. Ще я прати за одобрение в Брюксел преди да я обяви. Ще каже, че не одобрява такива действия“, коментира още ситуацията съпредседателят на ВМРО.

В заключение той иска адекватно решение, а именно незабавно да бъдат спрени всички разговори за напредък на преговорите за ЕС на РС Македония и пълен бойкот на всички официални срещи, на които присъстват политици от „…от тая клета сръбска провинция“.

„Не да ги отлагаме. Да ги спрем! Дотогава, докато и последният българомразец не престане да съществува в тая наша Македония! Или чакаме вече да бъде убит някой? Само защото е българин“, пита още Александър Сиди./ПловдивПрес

Още новини по темата

Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в РСМ

Връчваме протестна нота на РСМ заради пребития секретар в Охрид

Трифонов: Пука ли му на някой, че пребиват българите в РСМ

Евродепутатът Андрей Ковачев: Пребиха секретаря на българския клуб в Охрид

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...