Новини от Пловдив » България » Здравният министър: Може да отнемем лицензи за търговия с лекарства, има много нарушения
България Важно Здраве

Здравният министър: Може да отнемем лицензи за търговия с лекарства, има много нарушения

В Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) има сериозни пропуски, които компрометират данните от нея, включително и забранителният списък за износ на лекарства на ИАЛ. Това е констатирало „Информационно обслужване“ след одит, поръчан от предишното ръководство на Министерство на здравеопазването, обяви служебният министър Асен Меджидиев. Въпреки установените пропуски, не са взети мерки за отстраняването им. Единственото, което е направено от предшественичката му Асена Сербезова в тази посока, е смяната на формулата, посочи Меджидиев.

Затова Министерство на здравеопазването е започнало масови проверки като вече има установени търговци на лекарства на едро, които не са подавали коректно информация към СЕСПА. Срещу тях е образувано административно производство като може да се стигне и до отнемане на лиценза им, посочи Меджидиев.

Одитът на „Информационно обслужване“ показва следните пропуски в информационната система за проследяване и анализ на лекарствата у нас:

 • Липсва технологичен инструмент за ограничаване на отделни действия в случай на неподаване на данни или грешно подаване.
 • Системата не използва услуга за удостоверяване на време, водят се само вътрешни логове без хеш и защита.
 • Софтуерната база, която използва СЕСПА, не е лицензирана.
 • Системата позволява подаване на данни назад във времето спрямо текущия момент. При тестване е установено, че позволява подаване на данни до 180 дни назад, което в голяма степен компрометира достоверността им и позициите от забранителния списък на ИАЛ.
 • Системата няма възможност за контрол и проверка на налични количества спрямо потреблението.
 • Липсва автоматизиран процес по изчисляване на наличностите.
 • Генерирането на забранителния списък не е автоматизиран и се извършва чрез ръчно стартиране на програмни скриптове – тоест всеки администратор може да влезе в системата и да я коригира, както му е удобно. Извършените промени не оставят следа.

Затова Министерство на здравеопазването предлага серия законодателни промени, сред които – промяна на алгоритъма за попадане в системата; съкращаване на сроковете за издаване на разрешителни за паралелен внос на лекарства, ако даден медикамент е в недостиг; запечатване на складовете на търговци на едро при установяване на нарушения.

Проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата ще продължат докато не бъде промене закона и не бъдат отстранени пропуските в системата, заяви Меджидиев.

Той отправи призив към предшественичката му Асена Сербезова да обясни защо в рамките на нейното управление не са предприети мерки за отстраняване на проблемите в системата за проследяване на лекарствата.

Служебното правителство започва подготовка на екипи, площадки и хангари за медицински хелукоптери у нас. Сформирана е работна група между Министерство на здравеопазването, Министерство на транспорта, МВР, Министерство на отбраната, МРРБ и Министерство на финансите. Целта е при наличност на медицински хеликоптер в България ние да сме готови веднага, обясни Меджидиев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

 • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
 • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
 • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
 • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
 • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...