Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в РСМ
България Важно

Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в РСМ

Румен Радев

Президентът Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид. Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка. Това се казва в позиция, разпространена от Президентството.

От „Дондуков” 2 уточняват, че Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. „Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи”, се казва в позицията.

България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение./ПловдивПрес

Още новини по темата

Трифонов: Пука ли му на някой, че пребиват българите в РСМ

Връчваме протестна нота на РСМ заради пребития секретар в Охрид

Връчваме протестна нота на РСМ заради пребития секретар в Охрид

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...